Wpis z mikrobloga

Polecicie jakis program do robienia backupów?

Do tej pory po prostu robiłem kopiuj-wklej z komputera na dysk zewnętrzny, a chciałbym to jakoś usprawnić tak żeby podpiąć dysk od czasu do czasu i żeby wszystko się automatyczynie zsynchronizowało.

Jestem zielony w backupy, ale wydaje mi się że szukam czegoś, gdzie wskaże konkretne foldery, które mają być backupowane, a następnie program automatycznie porówna różnice pomiędzy dwoma dyskami i zsynchronizuje tylko te nowe rzeczy. Dodatkowo myślę że fajnie jakby była jakaś redundancja żeby w razie błędu danych dało się to naprawić.

Wolałbym coś darmowego, ale jeżeli nie ma takiej opcji to polećcie proszę coś płatnego.

#komputery #nieprogramowanie #backup
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@asdxmee: Windows do kopiowania ma wbudowane narzędzie robocopy, które może być odpowiednikiem rsync.

Jest na githubie nakładka GUI na robocopy: https://github.com/Cinchoo/ChoEazyCopy
Oprócz tego, że tą nakładką można wykonać polecenie, to jeszcze wypisuje tobie polecenie jakie kreuje.

Takie polecenie można użyć w harmonogramie zadań do wykonania cyklicznego lub w innych warunkach (logowanie, uruchomienie maszyny etc.) lub zawrzeć w skrócie
  • Odpowiedz
@asdxmee: na windowsie zdaje się "synctoy", fajne. Na linucha polecam unison (plus ew nakładka unison-gtk).

Zdaje się oba darmowe, co prawda z funkcji które by ci się podobały - chyba brak redundancji - ze względu że pracują na kopiach bez kompresji. Jeśli chcesz backupy z kompresją to chyba bym szukał w rodzaju przyrostowego btrfs ale sam się w to nie bawiłem, więc nie doradzę.
  • Odpowiedz