Wpis z mikrobloga

Kupiłem sobie Raspberry Pi5 8GB, głównie tak do zabawy i może docelowo żeby odpalić HomeAssistant, póki co klikam sobie bez celu w różnych OSach, ma ktoś jakąś propozycję co można porobić żeby bardziej poznać możliwości urządzenia? Coś ciekawszego niż robienie domowych serwerów czy Kodi.
#raspberrypi #komputery
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ONVIF: ?

Kupiłeś sobie płytkę deweloperską, ktoś w necie teraz ma ci wymyślać projekty jakie możesz na niej zrobić? Stwórz sobie jakiś problem i spróbuj go rozwiązać za pomocą RPi
  • Odpowiedz
  • 1
@Kryspin013 ale Ty musisz mieć s---------e życie żeby mieć czas i ochotę takie wysrywy pisać. Napisałem po co kupiłem, docelowo będzie HomeAssistant, a w międzyczasie chętnie pobawię się czymś czym się jeszcze nie bawiłem, a może ktoś ma jakieś ciekawe propozycje ku temu.
  • Odpowiedz
@ONVIF: też kupiłem jakiś czas temu, zrobiłem retro konsole z tego tylko że w ogóle nie gram na tym XD
Moim nowym pomysłem to zrobić taki rodzinny kalendarz zarządzać czasu z ekranem.
I nie mam innych pomysłów
  • Odpowiedz
@ONVIF: ale to nawet nie jest dobra platforma do uruchomienia HA i @Kryspin013 w sumie dobrze napisał, pomijając, że rpi do wielu projektów to po prostu overkill - to samo zrobisz układem za 15 zł (esp)
  • Odpowiedz
@ONVIF: bo go szkoda, nie wykorzystasz gpio, żeby to działało musisz doupić hat na m.2/nvme za 60zł dodatkowo, odpowiedni zasilacz + dysk ssd i już wychodzi ponad 500zł. RPi tylko bym rozważył jeśli wielkość i zużycie prądu było krytycznie ważne.

Za tyle* kupisz mini pc 2 slotami ssd, wymienialnym ramem, procesorem x86

• Odpowiedz
@Kryspin013 ale Ty musisz mieć s---------e życie żeby mieć czas i ochotę takie wysrywy pisać. Napisałem po co kupiłem, docelowo będzie HomeAssistant, a w międzyczasie chętnie pobawię się czymś czym się jeszcze nie bawiłem, a może ktoś ma jakieś ciekawe propozycje ku temu.

@ONVIF: ale żeś się zesrał. Po prostu zadałeś bardzo ogólne pytanie a nikt tutaj cię nie zna. Do tego projekty, które ogólnie jakoś trafiają w szeroką
  • Odpowiedz