Wpis z mikrobloga

• 0
@ali_baba: No z tego co zrobiłem research to raczej ceny x2 praktycznie wszystkiego może nie tych wkładów, ale korony to koszt 2k, plomba to 300, poza tym oni to chyba prosty algorytm mają, jeśli kanałowe to korona, a po co to nie wiem :x reendo trzonowców widzę w cenach 1.1k - 1.65k a tutaj jest 2.15k
  • Odpowiedz
@IreuN: Z tymi wkładami to jest tak, że konsensusu nie ma czy to coś daje czy nie. Ja też się skłaniam bardziej ku opcji, że raczej niewiele wnosi.
Z koronami po kanałowych jest tak, że właściwie w 90% przypadków nie ma innej opcji żeby trwale odbudować ząb w inny sposób. Właściwie tylko u dzieci jak dojdzie do kanałowego to się da zwykłym wypełnieniem załatwić sprawę. U dorosłych jak dochodzi do
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Raptrax @ali_baba dziękuję panowie, łapcie plusy w ramach wdzięczności ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Czyli wnioski są takie, raczej drogo, premium, WKK nie wiadomo czy coś dają ale raczej nie szkodzą, a korony i tak mnie czekają bo plomba jest zbyt słaba żeby to załatać po kanałowym.
  • Odpowiedz
@IreuN Czasem wystarczy zależy od sytuacji. Ja zbiorczo mówię o koronie jako o tych wypełnieniach protetycznych. Na pewno zwykłe wypełnienie nie wystarczy
O tych wypełnieniach za 750 to ciężko mi wyrazić jednoznaczną opinię. One są na trzonowce, więc możliwe że oni nakład bezpośredni nazywają wypełnieniem dużym, a wtedy cena jest w granicach normy. Nawet bym się skłaniał ku tej opcji, bo cała reszta zabiegów jest w granicach normy.
Wkłady raczej nie
  • Odpowiedz
  • 0
@ali_baba: dzięki, jakby co to "nakład bezpośredni" czytam z twojego komentarza jako "onlay" chyba że to coś innego to mnie popraw. W każdym razie w ich cenniku jest osobno "inlay / onlay kompozytowy 1500 zł" a osobno jest "wypełnienie kompozytowe 450 – 750 zł"
  • Odpowiedz
  • 0
@ali_baba @Raptrax zawołam jeszcze raz, co w przypadku potrzeby leczenia reendo, gdzie korona zęba jest ukruszona na tyle, że zostają dwie, albo jedna ścianka? Trzeba najpierw odbudować koronę? Bo jak rozumiem endo poleca się robić w koferdamie, a bez korony koferdamu nie ma na co założyć, right?
  • Odpowiedz
@IreuN Przed Endo trzeba odbudować koronę tak żeby się dało koferdam założyć o nie było przecieków poza otworem z góry. Środki do płukania są dość mocno drażniące.
Nowoczesne endo czy reendo robi się w koferdamie i pod mikroskopem
  • Odpowiedz
@IreuN: i tak trzeba najpierw odbudować zęba, żeby ocenić czy po leczeniu endodontycznym ząb się będzie nadawać chociaż na odbudowę protetyczną
  • Odpowiedz