Wpis z mikrobloga

Myślałem coby wywalić wewnętrzny filtr i przejść na kubełek, ale jak czytam o tych filtrach to bym nie mógł spać. Mam wrażenie, że to nie jest kwestia czy tylko kiedy zacznie to cieknąć.

Ewentualnie myślałem nad kaskadą, niestety mam wzmocnienia podłużne, a samo akwarium jest długie i wąskie (22cm pomiędzy wzmocnieniami) co wycina mi praktycznie wszystkie filtry, które znalazłem.

Czy są jeszcze jakieś możliwości filtracji, czy jestem skazany na filtr wewnętrzny (akwarium 200l)?

#akwarium #akwarystyka
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wywu wsadź filtr zewnętrzny w wiadro. Zaciąganie wody ustaw tak w akwarium żeby było jak najwyżej. Nawet jak zacznie przeciekać to nie za dużo ci się wody wyleje poza akwarium.
  • Odpowiedz
@wywu: a jak nie wiadro to stara blacha do pieczenia ciast też działa, stosuję od 2 lat i polecam ( ͡° ͜ʖ ͡°) w połączeniu z filtrem porządnej firmy nie powinno się nic wydarzyć (wynalazki typu aqua nova nadają się tylko do wysadzenia w powietrze)
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@tryta: Jakieś firmy polecasz? Myślałem nad Tetra 1000 plus.
Najbardziej się obawiam, że to mogłoby zacząć cieknąć jakbym gdzieś wyjechał na dłuższy okres i wtedy robi się problem.
  • Odpowiedz
@wywu uspokoję cie i powiem ze z dnia na dzień cie nie zaleje. Widać że coś podcieka i zazwyczaj jest to spod głowicy filtra. Odkąd używam kubelkow nigdy się nic złego zdarzylo i nie zmieniłbym na nic innego. Do 200L możesz brać fluvala 207 /307, lub ultramax 1000/1500. Nigdy więcej wewnętrznego. Serwis raz na rok
  • Odpowiedz
@wywu miałem parę filtrów juvela, żaden nie przeciekał, a nawet jakby miał taką ochotę to wymieniasz uszczelkę i po sprawie.
Z resztą niema reguły - jak dbasz tak masz
  • Odpowiedz
@wywu: ja mam drugą tertę ex. Wcześniej 700 przy 112l, teraz 1000 przy 200l plus kaskadę aquael. Przy tym kubełku ta kaskada to robi harmider - tetra jest wyjątkowo cicha. Ale bym chyba teraz kupił aquael ze względu na wbudowaną grzałkę - obecnie i tak mam wewnętrzną, ale to i dyfuzor co2 tworzy pętle przewodów w szafce.

Nigdy mi się nic nie rozlało czy pociekło, ale przy otwarciu smaruję uszczelki
  • Odpowiedz
@wywu: raz na pol roku wymienisz uszczelke pod glowica dla swietego spokoju i git. tetre polecam, mam ex 700 plus. Jest tak cicha, ze w szafce nie slychac jej w ogole. Jak juz bedziesz obsrany po maksie przed wyjazdem, to mozesz zrobic patent z nawierceniem weza od zasysu, ale wg mnie bez sensu, bo dobrze serwisowany filtr (ja nie zagladam przez 5-6 mcs przy 65l zbiorniku) z wymieniana okresowo i
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 2
@Jofiel: @tryta @Gozdziu @Igrekpl @zolwik89 @Dzia-do-stwo @ploomberg
Po długich poszukiwaniach zdecyduję się chyba jednak na Eheim Classic 350. Proste jak budowa cepa, brak pompek i innych udoganiaczy to dla mnie zaleta. Same zawory można schować w akwarium. Jedyne skąd to może pociec to w zasadzie tylko i wyłącznie łączenie głowicy z wiaderkiem, na szczęście z tego co widzę to tam wchodzi najzwyklejszy w świecie
  • Odpowiedz
@wywu: raz tylko u mnie pociełko z kubełka, a używam od 5 lat, mianowicie kiedy przepływ skręciłem z lenistwa na wyjściu zamiast na wejściu. ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz