Wpis z mikrobloga

Ludzie się napatrzą i może będą myśleć co robią.

@kartofel: Tylko z tego powodu wrzucam tak drastyczne nagrania, w żadnych wypadku nie szydzę ze śmierci czy krzywd tych biednych ludzi ( ͡° ʖ̯ ͡°). Choć coraz mi ktoś zwraca uwagę, że nie do tego jest ten tag (i trochę ma rację) to staram się nie przesadzać i chodzi mi tylko o to, o czym pisałeś.
  • Odpowiedz
@kartofel: jak wciśniesz grzybka to powinna się zatrzymać, nie wycofać, bo wycofanie może być niebezpieczne też.
Mi to wygląda jakby po prostu wcisnął jakiś czujnik załączenia cyklu, pewnie czujnik nie zadziałał w standardowym trybie i operator chciał go poprawić...
  • Odpowiedz
jak wciśniesz grzybka to powinna się zatrzymać, nie wycofać, bo wycofanie może być niebezpieczne też.

@rychupeja tak mówi norma?
Wycofanie faktycznie może być niebezpieczne, ale jeśli norma nie mówi inaczej to chyba dopiero ocena ryzyka powinna stwierdzić jak ma się zachować układ?
Chociaż faktycznie grzybek ma odciąć źródło energii.
  • Odpowiedz
@altrys: z młyna jest tylko jedno wyjście - dołem. Jak już wpadł to nie ma dla niego ratunku, bo i tak już zginął pod naporem ładunku.

@Andr3v @rychupeja @kartofel grzyb powinien zatrzymać pracę urządzenia - nie powinno się ani domknąć ani otworzyć. Problem raczej leżał w tym, że pomimo użycia grzyba bezpieczeństwa, ciśnienie nagromadzone w układzie hydraulicznym podczas nastąpienia zablokowania prasy (a to najprawdopodobniej nastąpiło) nie zostało
  • Odpowiedz
@kartofel: tylko takie do których coś wkładasz, a to mógł być jakiś automat pełny - trochę tak wyglądało. Pootwierali zabezpieczenia (i pewnie zmostkowali).

Co do grzyba, to przy hydraulice jest brak siły - ale najczęściej trzyma pozycje. Ma się zatrzymać aktywna siła, osobiście nie widziałem nigdy zatrzymania awaryjnego w którym coś by się cofało. Widziałem opadającą pneumatykę i opadającą hydraulikę (tutaj to kwestia wyrobienia się elementów wykonawczych bardziej) ale nigdy
  • Odpowiedz
@rzaden_problem ja bardzo szanuję za content, sam pracuje przy wtryskarko rozdmuchiwarkach i dużo bardziej zwracam uwage na to co robię, i za każdym razem wyłączam pompę oleju zanim wejdę do maszyny choć nie zawsze każdy problem da się rozwiązać na wyłączonej to napewno mam dużo większą świadomość
  • Odpowiedz