Wpis z mikrobloga

Mam problem z internetem od #upc w środę ma przyjść technik znowu. Jednak zauważyłem, że przy restarcie karty sieciowej internet wraca (mam problem ze stabilnością, stale rozłącza) I tak się zastanawiam czy może jest jakas opcja w routerze, która przerywa połączenie. Bo dziwnym trafem po zrestartowaniu karty zaczyna wszystko działać (na kilka minut) Macie może jakieś rady, bo ja tępy uj?( ͡° ͜ʖ ͡°)

#komputery #informatyka #siecikomputerowe
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MxS89x: ja mam z UPC taki dzbanek biały jako router i mi wifi wywalało trzy razy w tygodniu, po wyłączeniu i włączeniu wszystko działało normalnie. był też technik i stwierdził że router nie wyrabia i żeby dokupić drugi.
  • Odpowiedz
  • 0
@pepek84: To nie w tym rzecz. Mam połączenie 1Gb/s w sieci około 10 urządzeń maksymalnie. Podobną konfigurację miałem dwa lata temu, ale od Vectry i tam wszystko działało wzorowo. Mam dwa routery, jeden pracuje standardowo (modem), drugi jako router z wyłączonym DNS tak, aby nie było kolizji adresów czy jakoś tak. Problem z przerywaniem internetu mam od zawsze, odkąd przeszedłem do UPC, bo się wyprowadziłem. Jednak on mocno postępuje i
  • Odpowiedz
  • 0
@PIOTREK8: Napisze tak wcześniej faktycznie więcej zaników sygnału, było w tygodniu między 13-18. W weekendy było znośnie, ale nie zawsze. Obecnie nie ma znaczenia pora dnia czy nocy, rozłącza co kilka minut. Praktycznie nie da się korzystać z internetu. Jedynie YT działa o dziwo dobrze i nawet jak zgubi internet to YT zazwyczaj działa. Ale pozostałe strony niestety nie.
  • Odpowiedz
@MxS89x obecnie już chyba jestem w play, bo przejęli upc, ale jest bardzo podobny problem od jakichś 2msc. Mam wrażenie, że nasila się w godzinach szczytu(weekendy, wieczory). Internet co jakiś czas znika, router miga na czerwono, a w logach docsis widać jakieś timeouty. Wymiana routera niestety nie pomogła.
  • Odpowiedz
  • 0
@PIOTREK8: Mogę, był taki czas, ze nawet YT nie wstawał. Zrobiłem hard reset, zadzwoniłem na pomoc techniczna i YT zaczął normalnie działać. Jednak wszystkie pozostałe strony wysypują się. Nie ważne na jakim urządzeniu czy TikTok czy Facebook czy github. Po czasie znika. Ping test waha się od 3 do 10 prc lost. Prędkość internetu jak jest nie spada jest taka jak deklarował dostawca.
  • Odpowiedz
@MxS89x: Na drugim masz wyłączone dhcp nie dns. Może tu jest problem i coś z tym drugim jest nie tak, na pewno masz wyłączone dhcp? Mogło się włączyć czasami się zdarza i rozwala całą sieć. Co to za router? Wypnij go i wtedy sprawdź.
  • Odpowiedz