Wpis z mikrobloga

Zauważyłem widoczny spadek wydajności baterii w laptopie. Czy jeżeli składa się ona z kilku połączonych ze sobą ogniw 18650 to czy mogę sobie je wymienić samodzielnie na nowe? BMS sam je wyreguluje? Planuję ogniwa lepszej jakości niż są obecnie. #elektronika #diy #elektryka #majsterkowanie #ogniwa #18650 #laptopy
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
ile ci pokazuje "health"

@walokid: to jakiś program do monitorowania baterii? Jeżeli wcześniej miała żywotność na poziomie 2 godzin - a teraz 15 minut to wiem, że jest "bad" ;)
  • Odpowiedz
@art212: jest masa takich programów ale najłatwiej sprawdzić to odpalając komende z poziomu konsoli. Jak wygooglasz "how to check battery health on <tu wpisz swój OS>" to znajdziesz. Ja się właśnie zastanawiam czy nie wymienić u siebie bo pokazuje mi 70% i czasami lapek się sam wyłącza jak nie jest na kablu
  • Odpowiedz
@art212: Nie jest tak, że BMS-y mają w sobie zabezpieczenie przed regeneracją baterii? Przynajmniej kiedyś tak było i często oprócz wymiany ogniw trzeba było przeprogramować lub wymienić elektronikę.
  • Odpowiedz
@art212: Nie jest tak, że BMS-y mają w sobie zabezpieczenie przed regeneracją baterii? Przynajmniej kiedyś tak było i często oprócz wymiany ogniw trzeba było przeprogramować lub wymienić elektronikę.

@pangolin: Jest, nie wspominając o tym, że baterie są klejone i sporo współczesnych sprzętów ma tak, że BMSy blokują się na stałem po odcięciu aku.
  • Odpowiedz
@art212: Możesz, a nawet powinieneś zanim nie spuchnie wymienić na nową baterię. Kilka stówek (300zł max?) dasz za dobrej jakości zamiennik, rozbiórka, wymiana i po robocie. Zabawa w wymianę ogniw to raczej dziwny f----z i kupa roboty (zakładając, że masz zgrzewarkę).
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Kryspin013 a to nie jakaś miejska i dobrze niosąca się legenda? Sprawdzał ktoś czy na nowych ogniwach jest to samo? Jeśli tak, to pachnie grubym wałem jak kiedyś kartridże do drukarek, że musiały być ori za kilka stów bo inaczej "error". Tymbardziej, że łapy pchają producenci zamienników również a nie tylko producenci laptopów.
  • Odpowiedz
  • 0
@art212 musisz zresetować licznik w bms. Jak wypatroszysz baterię to ogniwa będą sprawne, a ich pojemność będzie oscylować w granicach 80-85%. Wymiana ich nic nie da - licznik nie pozwoli naładować ich więcej niż to co było ostatnio.
Osobiście rozebrałem z 10 baterii 12v. W jednej baterii ogniwa były na 0v, reszta sprawna i pracuje do tej pory w innych urządzeniach. Śmiało mogę powiedzieć że to wał i spokojnie można przedłużyć
  • Odpowiedz
@Kryspin013 a to nie jakaś miejska i dobrze niosąca się legenda? Sprawdzał ktoś czy na nowych ogniwach jest to samo? Jeśli tak, to pachnie grubym wałem jak kiedyś kartridże do drukarek, że musiały być ori za kilka stów bo inaczej "error". Tymbardziej, że łapy pchają producenci zamienników również a nie tylko producenci laptopów.

@art212: Nom, tylko, że kartridże do drukarek nie przechowują kilkadziesiąt KJ energii.

Tymbardziej, że łapy pchają
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Kryspin013 Nie rób zamieszania z normami bezpieczeństwa. Od dawna liczy się zysk a chińczyk z Ali to może najwyżej dopisać "uzytkowac zgodnie przeznaczeniem i na własne ryzyko" Na forach z modelami RC, latarkami, Solar chargerow aż huczy od zamienników akumulatorów i ich reseterow. Myślę, że to kwestia czasu.
  • Odpowiedz
@Kryspin013 Nie rób zamieszania z normami bezpieczeństwa. Od dawna liczy się zysk a chińczyk z Ali to może najwyżej dopisać "uzytkowac zgodnie przeznaczeniem i na własne ryzyko" Na forach z modelami RC, latarkami, Solar chargerow aż huczy od zamienników akumulatorów i ich reseterow. Myślę, że to kwestia czasu.

@art212: ale o czym ty piszesz człowieku? Zdajesz sobie sprawę, że porównujesz akumulator do ogniwa?

Po za tym baterie do laptopów się jakoś specjalnie nie zmieniły w ciągu ostatnich 20 lat i dalej są klejone i zgrzewane tak, że nie otworzysz ich nie uszkadzając obudowy bo takie jest ich przeznaczenie by nie były naprawiane przez
  • Odpowiedz