Top 10 fantasy Zgadzam się tylko z Wiedźminem od Zuzy Cykl Ostatnie Imperium do zaplecza czołówki ale nie top 10 Baśniobór to do młodzieżowego fantasy top 10 jak już
@Nieznajomy_U_Bram: Co bys polecil z fantastyki? Czytalem juz calego Wiedzmina, Wladce Pierscieni znam z filmow, ale i tak planuje kiedys przeczytac calosc, a teraz koncze drugi tom Gry o Tron. Widzialem, ze rekomendowales Malazanska Ksiege Poleglych i juz ja sobie zorganizowalem w calosci, ale moze jest jeszcze cos dobrego? Ziemiomorze czytalem kilka lat temu, ale nic z niego nie pamietam. Kolo Czasu mnie nie porwalo - tylko pierwszy tom skonczylem.
Trylogia Husycka Sapkowskiego- historyczne fantasy, dużo komedii, główny bohater podobny do Jaska. Trochę dużo deus ex machina ale to bolączka końcówki serii
@kolejne_juz_konto: Wlasnie mialem pytac o te Wojny Makowe, bo powoli sobie ogladam caly film Zaksiazkowanych. Cykl Gone tez wyglada ciekawie, ale moze byc bardziej do mlodziezy skierowany. Kojarzy mi sie troche z serialem The 100.
@akaisterne: A co w tym złego? Literatura młodzieżowa zwłaszcza fantasy może być bardzo zajmująca, ja osobiście polecam ci książki Gartha Nixa a zwłaszcza "Klucze do królestwa" i "Sabriel, Lirael i Abhorsen" (cykl Stare Królestwo). Może nie są to jakieś skomplikowane tytuły ale dają sporo radochy i nie tak naiwne jak cykl Zwiadowców z filmiku, to naprawdę przyzwoita literatura.
@kolejne_juz_konto: Czytalem niedawno Igrzyska smierci i sie troche cykam brac za literature skierowana do mlodszego czytelnika. Sam poczatek byl znosny, ale cala ksiazka byla jakby na sile pisana. Jeszcze ten watek romantyczny. No slabo to wyszlo, a na Lubimy Czytac srednia ocen powyzej 8/10.
edit: No i masz, jak tylko napisalem, ze mi sie Igrzyska nie podobaly, to Tola je poleca. xd
@akaisterne: Bo Igrzyska same w sobie są słabe, to taka książka do kotleta ¯\(ツ)/¯ Mi się akurat zawsze ta seria Starego królestwa podobała (Sabriel...), to młodzieżówka więc żadnych gwałtów ani wytrzewień nie znajdziesz, ale sama seria jest o nekromancji więc to też nie dla dzieci. Zresztą ostatnio się nawet zastanawiałem czy nie kupić sobie na własność, bo lubię do tego co jakiś czas wracać mimo czwartego krzyżyka
Zgadzam się tylko z Wiedźminem od Zuzy
Cykl Ostatnie Imperium do zaplecza czołówki ale nie top 10
Baśniobór to do młodzieżowego fantasy top 10 jak już
#przegryw
To może patriotycznie coś polskiego:
Trylogia Husycka Sapkowskiego- historyczne fantasy, dużo komedii, główny bohater podobny do Jaska. Trochę dużo deus ex machina ale to bolączka końcówki serii
@Nieznajomy_U_Bram: Ja się do końca nie zgodzę, Wojny Makowe były nawet niezłe jak na współczesną pisaninę i koledze @akaisterne mogę je polecić.
@akaisterne: A co w tym złego? Literatura młodzieżowa zwłaszcza fantasy może być bardzo zajmująca, ja osobiście polecam ci książki Gartha Nixa a zwłaszcza "Klucze do królestwa" i "Sabriel, Lirael i Abhorsen" (cykl Stare Królestwo). Może nie są to jakieś skomplikowane tytuły ale dają sporo radochy i nie tak naiwne jak cykl Zwiadowców z filmiku, to naprawdę przyzwoita literatura.
edit: No i masz, jak tylko napisalem, ze mi sie Igrzyska nie podobaly, to Tola je poleca. xd
@akaisterne: Bo Igrzyska same w sobie są słabe, to taka książka do kotleta ¯\(ツ)/¯ Mi się akurat zawsze ta seria Starego królestwa podobała (Sabriel...), to młodzieżówka więc żadnych gwałtów ani wytrzewień nie znajdziesz, ale sama seria jest o nekromancji więc to też nie dla dzieci. Zresztą ostatnio się nawet zastanawiałem czy nie kupić sobie na własność, bo lubię do tego co jakiś czas wracać mimo czwartego krzyżyka