Aktywne Wpisy

Tzw "najseksowniejsza piłkarka świata" - 17 mln obserwujących na insta.
Przed operacjami całkiem miła dla oka, obecnie koszmarek dla fanów białych kozaków i wixy w wiejskich remizach.
Zgroza.
#bekazrozowychpaskow #bekazniebieskichpaskow #pilkanozna
Przed operacjami całkiem miła dla oka, obecnie koszmarek dla fanów białych kozaków i wixy w wiejskich remizach.
Zgroza.
#bekazrozowychpaskow #bekazniebieskichpaskow #pilkanozna
źródło: Gv9zPbxWMAAM_PA
PobierzUwaga frajerzy mam ważny komunikat!
10 lat czytam Wasze wysrywy ale nic nigdy nie napisałem (5 lat to nawet konta nie zakładałem bo po co) bo każdemu z Was opowiedziałem w myślach.
Czas wyjść z piwnicy!
Jestem inżynierem z jakimś doświadczeniem: optymalizowałem przepływy w silnikach spalinowych takich do samolotów i takich do samochodów ale zawsze bolało mnie to że nie jestem w stanie dotknąć rzeczy które projektuje no bo jak to niby zrobić w
10 lat czytam Wasze wysrywy ale nic nigdy nie napisałem (5 lat to nawet konta nie zakładałem bo po co) bo każdemu z Was opowiedziałem w myślach.
Czas wyjść z piwnicy!
Jestem inżynierem z jakimś doświadczeniem: optymalizowałem przepływy w silnikach spalinowych takich do samolotów i takich do samochodów ale zawsze bolało mnie to że nie jestem w stanie dotknąć rzeczy które projektuje no bo jak to niby zrobić w
źródło: IMG_1214
Pobierz

Wiem, że istnieje coś takiego jak -at (https://packages.debian.org/wheezy/at) co pozwala na wykonanie jakiegoś pliku o określonej godzinie. Tak więc jak połączyć te dwie rzeczy, czy np wykorzystać tylko jedną z nich do wykonania skryptu?
Na razie przedstawiam sobie, że mógłbym stworzyć plik, gdzie zapisywałbym dane, że taki i taki użytkownik dodał ogłoszenie o takiej godzinie i za 30 dni ogłoszenie musi być usunięte, a następnie cronem co minutę sprawdzać plik czy o tej porze musi wykonać się ten skrypt. Ewentualnie w PHP napisać kod, który będzie dodawał jakieś zadanie na jakiś termin przy pomocy pakietu -at. Niestety nie wiem czy moje myślenie jest prawidłowe i może ktoś wskaże mi drogę, która pomogłaby mi rozwiązać ten problem?
#php #linux #cron #webdev
Komentarz usunięty przez autora
A jesli ma byc co do minuty to przy publikacji ustawiaj expiry date i przy selekcie sprawdzaj expiry date vs sysdate czy tam now.
od czasu do czas z crona albo z eventu archiwrchiwizuj i tyle.
@msq: Dziękuję. Poczytam o tych eventach.
@mariecziek: No to sprawdzanie co kilkanascie minut i tak wystarczy. Maile na darmowe serwery potrafia dochodzic z kilkunastominutowym opoznieniem, wiec pare minut roznicy to nei bedzie konec swiata.
Poza tym jesli bedziesz mial tego duzo to i tak bedziesz musial te maile czy archiwizacje kolejkowac....
widocznyOd
widocznyDo
i wyszkujujesz te ogłoszenia które są między tymi polami? masz precyzję co do sekundy
Czyli Tobie chodzi o to, by było 30 dni od pierwszej/ostatniej odsłony?
Dlatego interesuje mnie jak mam właśnie zrobić aż tak dokładne wykonaniu skryptu.
Z cron już zrobiłem usuwanie wszystkich plików starszych niż 2 dni (przy okazji testując skrypt usunąłem sobie wszystkie pliki z pulpitu), więc
Komentarz usunięty przez autora
1. Zakończyć aukcję.
2. Zablokować możliwość stawiania
Te trzy punkty, które napisałeś powyżej rozwiązałbym tak:
1)
Cronjob itd, bardzo obciążałoby serwer, bo co minutę musiałoby sprawdzać czy ma wywołać skrypt czy nie, a -at zwyczajnie kolejkowałoby zadania czy coś. Tak samo można byłoby wysyłać
W tabeli z aukcjami dajesz pole created i tam timestamp, a przy funkcji drukującej warunek sprawdzający created z aktualną datą i czasem, jeśli ogłoszenie starsze, wywołanie funkcji zmieniającej status i wysyłanie wiadomości.
To rozwiązanie ma minusy: jeśli to bardzo duży serwis, bezsensowne będzie mielenie wszystkich rekordów (wydajność spadnie jak izabela c. w przejście podziemne)
A