Wpis z mikrobloga

@ciootka: @xdTM @EnderWiggin Spędziłem trochę czasu w Arabii Saudyjskiej i możecie wierzyć lub nie, ale nie ma bardziej rozpiszczonych lasek niż Saudyjki xD Niech was te stroje ninja nie zwodzą bo to bardziej aspekt kulturowy (i praktyczny biorąc pod uwagę że wiatr tam jak ci buchnie w twarz to masz wrażenie że ktoś piekarnik z termoobiegiem otworzył). Arabowie to w większości skrajne pantofle, a powodem tego jest że
  • Odpowiedz
@KochanekAdmina: ze swojej strony mogę dodać kilka ciekawostek o różnicach kulturowych z perspektywy pań z UAE i Bahrajnu, klasa średnia:

- twierdzą że Europejki mają gorzej, że praca + dom na głowie kobiety i poziom rozwodów stawiają w związkach na komfort mężczyzny i w ogóle nie rozumieją jak możemy wchodzić w takie małżeństwa z góry w przegranej pozycji
- prenup obejmuje chęć odejścia mężczyzny i w takim przypadku wypłacane jest wysokie odszkodowanie kobiecie za stratę jej lat i opiekowanie się domem, ofc po za podziałem majątku
- pensja za urodzenie dziecka - mężowie płacą żonie za urodzenie jego potomstwa i opiekę nad nim
- jak kobieta pracuję, to pieniądze są tylko jej, na jej potrzeby i zachcianki, mężczyzna ma utrzymać rodzinę samodzielnie, jeżeli nie potrafi, to żadna go nie chce, a tym bardziej rodzina kobiety nie
  • Odpowiedz
Spędziłem trochę czasu w Arabii Saudyjskiej i możecie wierzyć lub nie, ale nie ma bardziej rozpiszczonych lasek niż Saudyjki xD Niech was te stroje ninja nie zwodzą bo to bardziej aspekt kulturowy (i praktyczny biorąc pod uwagę że wiatr tam jak ci buchnie w twarz to masz wrażenie że ktoś piekarnik z termoobiegiem otworzył). Arabowie to w większości skrajne pantofle, a powodem tego jest że większość z nich za dużo kobiet ani
  • Odpowiedz
Taaa, chyba w waszym idealnym, wyimagowanym świecie.

@Jofiel: Co ma totalitarność w Arabii Saudyjskiej do tego jak traktowane są kobiety? Przypominam że na zachodzie zawija cie policja za krytyke rządu na facebooku jak to na miejsce masowo chociażby w UK, czy są blokowane konta i odbierane środki do życia jak w Kanadzie za protestowanie.

różne są kraje arabskie musisz innych spróbować bo mówię ci różne są niemożliwe, że to
  • Odpowiedz
@KochanekAdmina: luzik, ja to pół żartem napisałam, bo pisałeś, że większość facetów tam to pantofle, czyli robią to co chcą baby, a kwintesencją matriarchatu jest władza kobiety. Tak samo Polska nie jest krajem matriarchalnym, ale w rodzinie zarządza z reguły kobieta, a mężczyzna usuwa się pod pantofel. Na luzie. :p
  • Odpowiedz
@NieDlaWykopka: No akurat w kulturze Islamskiej nawet mniej rozwiniętych krajów jak Pakistan to kobieta jest na czele domu, facet się zajmuje wszystkim poza nim jak praca, biznesy itd.

Jest takie przeświadczenie że kobiety tam są traktowane jak psy, ale każda kobieta ma męża, braci, kuzynów itd. którzy nie pozwolą żeby ktoś z ich rodziny był źle traktowany. Wiadomo że jak coś o-----e typu zdrada itd. to tam konsekwencje są bolesne, ale tak to głównie te kobiety są zajęte wydawaniem pieniędzy męża.

Tak samo Polska nie jest krajem
  • Odpowiedz
@KochanekAdmina: wcześniej pisaliśmy o innym kraju i o nim zaśmieszkowałam, że to matriarchat, bo z twojego opisu baby zachowują się tam praktycznie jak w matriarchacie. O Polsce też dużo ludzi mówi, że to patriarchat, także dlatego zaryzykowałam takim stwierdzeniem. Generalnie w Polsce był matriarchat zanim wprowadzono tu systemowe uprzywilejowanie kobiet. Matki i babki, a teraz jeszcze media dbają o to, żeby młode Polki były pewne swojej wiodącej roli.
  • Odpowiedz
@KochanekAdmina: nie siedziałam na tinderze xd ale dzięki za twoj wkład w badanie populacji niestandardową metodą xd. Co ciekawe, byłam bardzo pozytywnie zaskoczona Arabami - trzymają się na dystans, kulturalnie, żaden nie dał mi się poczuć niekomfortowo. Natomiast emigranci zarobkowi z bantustanów () nie sądziłam, że im to przyznam, ale osobne, pachnące i wygodne strefy tylko dla kobiet np w metrze mają tam sens.
  • Odpowiedz
Natomiast emigranci zarobkowi z bantustanów () nie sądziłam, że im to przyznam, ale osobne, pachnące i wygodne strefy tylko dla kobiet np w metrze mają tam sens.

@notoelo: Nie wiem czy mówimy oboje o Arabii Saudyjskiej, ale tam przybysze z bantustanów trzymają się na jeszcze większy dystans niż Arabowie bo o wyjebke z kraju bardzo łatwo. Saudowie się nie p------ą jak Europejczycy z problematycznymi jednostkami. Wiza
  • Odpowiedz
@KochanekAdmina: nie nie, ja mówię na przykładzie UAE. Arabii Saudyjskiej to ja się boje jako kobieta, może nie słusznie, po za tym nigdy biznes mnie tam nie potrzebowal a nie wpadlabym na jazdę tam turystycznie ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
Arabii Saudyjskiej to ja się boje jako kobieta

@notoelo: Super bezpieczny kraj nawet dla solo podróżniczek (szczególnie białych) z bogatą ofertą turystyczną tylko że drogą. W każdym razie zgodzę się że są lepsze miejsca na wycieczke. Wiadomo trzeba się stosować do zasad jak zakrywanie nóg i ramion, ale przy 45 stopniach i wiatrem jakby ktoś piekarnik otworzył to nawet wskazane xD Wszyscy tam są trzymani tak mocno za ryj że
  • Odpowiedz
@KochanekAdmina: bo jak jesteś otoczony strojami ninja to zaczynają ładnie wyglądać, moda jak każda inna jak się opatrzą, też mam jest piękny szlafrok po wypadzie. No i piekarnik to dobre określenie, do tego mokry. Żaden level rozebrania się nic nie zmieniał, bo człowiek pokrywał się lepką powłoką ze skroplonej wilgoci i potu, więc przynajmniej od słońca można było się osłonić. A na w skali mokrego termometru jeszcze było kilka stopni,
  • Odpowiedz
@notoelo: No właśnie absolutnie się nie zgodze w teoria że byłabyś mokra. Wręcz przeciwnie. Przy tak wysokiej temperaturze i skrajnie niskiej wilgotności powietrza cały pot który się pojawia od razu wyparowywuje więc defacto jesteś sucha i odwadniasz się w niesamowitym tempie jednocześnie. Musiałem nosić długie spodnie i nigdy nie czułem dyskomfortu w powodu potu nawet przy 45 stopniach. Dlatego też mężczyźni tam też są okryci od szyji w dół, a
  • Odpowiedz
@KochanekAdmina: w AS pewnie tak, ja głównie w Dubaju i Shariach przy morzu byłam, czułam się jak w piekarniku parowym. Pewnie w interiorze jest inaczej. W sumie fajne ciekawostki, thx za inna perspektywę.
  • Odpowiedz
@KochanekAdmina: może w Arabii bezpiecznie, tylko co Europejczyk może tam zwiedzić? Kolejne betonowe miasto pośrodku pustyni? Główny plac miasta, gdzie odbywają się publiczne egzekucje? Górę piasku za rogatkami? Do Mekki czy Medyny imnowiercow chyba nie wpuszczają.
  • Odpowiedz