Wpis z mikrobloga

Mam problem z zębem "dolną szóstką" - był z 6 lat temu leczony kanałowo, ale jak go badałem jakiś czas temu, to mam jakieś bakterie beztlenowe pod nim i trzeba coś z tym zrobić. Poszedłem do kilku dentystów i otrzymuję różne diagnozy:
a) ponowna kanałówka
b) resekcja (bo ponowna kanałówka przecież nic nie da, skoro nie widać, by z tą było coś źle zrobione)
c) wyrwanie i implant (bo już odstaje, ma "zeżarte korzenie", a resekcja tylko dobije)

W końcu zostałem przekierowany do chirurga szczękowego, który robi resekcje i siódemek, by i on sprawdził. Zdziwiło mnie to, że w gabinecie mają możliwość zrobienia zdjęcie RTG pantomograficzne, pojedyńczego zęba, ale nie mają już tomografu 3d (to się chyba nazywa CBCT). Nie jest to obecnie standardem, by takie tomografy mieć na miejscu?

Kolejne pytanie - ostatnio miałem robiony tomograf 3d z 3 miesiące temu. Będzie on aktualny, czy lepiej zrobić nowy, a może wystarczy zdjęcie rtg 1 zęba podczas wizyty (co kosztuje z 60 zł, a tomograf 3d 300 zł)?

#zeby #zdrowie #stomatologia #pytanie #dentysta @SkrytyZolw
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@becvvv opcja A lub B ale resekcja to słaba metoda, lepszą metodą jest mikrochirurgia endodontyczna, opcja C sama się wybierze w przypadku niepowodzenia leczenia
  • Odpowiedz
@becvvv: generalnie co do zasady najpierw jest endo, potem w przypadku niepowodzenia robisz reendo (powtórne leczenie kanałowe) i dopiero następnym etapem jest resekcja/mikrochirurgia

W mikrochirurgii zabieg resekcji połączony jest ze wstecznym opracowaniem kanału i wypełnieniem cementem MTA. W przypadku większych zmian okołowierzchołkowych wskazane jest zastosowanie biomateriału celem odbudowy ubytku tkanki kostnej.

mikrochirurgia ma wyższe powodzenie niż sama resekcja - ponad 90% vs ponad 60% (piszę z pamięci)
  • Odpowiedz
@becvvv: jest mega dużo zmiennych jakie tutaj mogą zaistnieć, nie da się odpowiedzieć co robić po przeczytaniu tego wpisu. Na pewno trzeba dokładnie przeanalizować tomografię czy żaden kanał nie został pominięty, czy jest dobrze wszystko wypełnione. Jeśli wszystko wygląda git warto otworzyć zęba, zobaczyć w jakim stanie są wypełnione kanały. Jeśli wyglądają git to można ewentualnie zrobić resekcje. Jeśli nie wyglądają git to reendo plus ewentualna resekcja, ale to już
  • Odpowiedz
@affairz: nie znam lekarza, co zrobiłby samą resekcję, bez wstecznego opracowania kanału. Bez sensu.

Problem tutaj leży w nazewnictwie. Resekcja w domyśle powinna zawierać też wsteczne opracowanie kanałów

Co do tematu - najpierw spróbuj z ponownym leczeniem endodontycznym, to że kanały na rtg wydają się prawidłowo przeliczone o niczym nie świadczy, ewidentnie bakterie w kanałach są dalej, skoro zmiana okolowierzcholkowa występuje. Zabieg chirurgiczny zawsze zdążysz zrobić
  • Odpowiedz
  • 0
@Raptrax: @szarszarlotka @affairz generalnie dostałem wycenę samego reendo, to 2400 zł + jakaś korona dodatkowo płatna, konsultacja 300 zł, tomograf 300 zł. To przecież zbliża się do implantu. Jak reendo się nie uda, to potem można ratować resekcją, co już na pewno przekroczy cenę implantu.. Ehh
  • Odpowiedz