Wpis z mikrobloga

#detailing #cardetailing
Cześć,
Szukam powłoki, takiej typowo rocznej, która wytrzyma po prostu od jesieni do wiosny.
Kluczowe jest to, aby była jak najprostsza w aplikacji i docieraniu. Im taniej tym lepiej, ale nie jest to najważniejsze. Po prostu chce nałożyć bezproblemowa powłok na gruzowatym daily. Polecicie coś? Can Coat evo w sprayu spełni założenia?
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@Czysta-Bryka_pl dzięki, możesz rozwinąć? Co lepsze w aplikacji? Będę nakładał niestety w blaszaku więc może być spora temperatura momentami, a jak pójdę działać późnym wieczorem to juz będzie trochę wilgotno.
  • Odpowiedz
@642425: Inspire nie jest jakaś mocno wymagająca pod względem temperatury i wilgotności, z instrukcji - temp. 8-35 stopni Celsjusza, 30-80% wilgotności powietrza, 12h wiązania. Więc jak na powłokę ceramiczną jest całkiem bezproblemowa chociaż aplikuje się ją wciąż jak ceramikę. Czyli z buteleczki na aplikator, rozłożenie i po chwili dotarcie mikrofibrą.

Vision z drugiej strony jest o tyle łatwiejsze że ma pompeczkę i jak się uprzesz to możesz aplikować nawet jak
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Czysta-Bryka_pl ok dzięki, zakładam że sobie poradzę z aplikacją. Przerobiłem hobbystycznie dziesiątki wosków i QD (oczywiście zawsze inspekcja z latarka i działanie tak długo az będzie idealnie), więc wiem mniej więcej co i jak.
A podpowiesz jakimi fibrami docierać tego Inspire? Coś krótkiego typu wax pro no limit, czy raczej grubas jak wax pro barney? Rozumień ze ścierki po powłoce juz drugi raz do lakieru sie raczej nie nadadzą?
  • Odpowiedz
@642425: obie polecane przez @Czysta-Bryka_pl będą spoko. FX faktycznie fajny bo łatwo możesz go dorzucać.
Ja u siebie w studio jako roczną powłokę nakładam Ceramic Pro Sport (zwaną także kubebond diamond plus)
Ale on już wymaga trochę wprawy - aplikowana jest na morko i lubi zostawiać high spoty przy za późnym docieraniu (i wysokiej temp)
Natomiast faktycznie leży 12 miesięcy: 6 miesięcy ładnego kropelkowania, 4 miesiące stopniowej taflowania i
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Foxio dzięki, ja nie znoszę roboty detailingowej wykonanej tak sobie (zawsze inspekcja i walka o idealne dotarcie etc.), więc muszę zacząć od czegoś totalnie prostego żebym był finalnie serio zadowolony.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Czysta-Bryka_pl jeśli mogę, to jeszcze jedno pytanko. Zrobię przed powłoką szybkiego one stepa. Wymyje pastę Eraserem od Carpro, siadzie na tym Inspire? Pytam, bo instrukcja Inspire mówi o przygotowaniu powierzchni ipą, a nią nie lubię odtłuszczać (japoński lakier, średnio sie to robi z ipą).
  • Odpowiedz
@642425: 15 ml wystarczy ale to się nie do końca aplikuje jak wosk, tzn ta warstwa ma być cienka to prawda ale też z początku musisz sobie na aplikator nakroplić tej powłoki żeby było czym smarować. Żeby mieć pewność że jednak coś zostawiasz na lakierze ;) ale myślę, że załapiesz szybko o co chodzi jak zaczniesz.
  • Odpowiedz
@642425 luźna sugestia. Admire kładzie się jeszcze łatwiej niż inspire za sprawą markera UV dzięki któremu wszystkie niedotarte miejsca pięknie widać, a jest dużo dużo trwalszy. Wystarczy najtańsza UVka za 15 zł z Ali. Jedyny minus to cena bo 15 ml admire kosztuje tyle co inspire w 30ml ( ͡° ͜ʖ ͡°)
klotz - @642425 luźna sugestia. Admire kładzie się jeszcze łatwiej niż inspire za spr...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@klotz super bajer, może spróbuje admire na weekendowe auto jak już będą pierwsze koty za płoty (tylko na czym ja będę później testował woski haha). Akurat mam jedną latarkę, która ma też tryb UV, to się nada idealnie.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@klotz @Czysta-Bryka_pl Jeszce jedno pytanko.
Jaki QD wrzucać na takiego Inspire po każdym myciu? Wiadomo ze zawsze po myciu cos zostanie na lakierze po wodzie/ręczniku i warto przelejciec lakier qdkiem żeby nie było smug etc. Carpro Reload się tutaj nada? Albo Cc water gold?
  • Odpowiedz
@642425: weekendowe auto rzadziej jeździ i pewnie pod kocem jest trzymane, raczej robiłbym odwrotnie - na daily trwałe zabezpieczenie, a na weekendowe jakaś słabsza powłoka (która na takim poleży i tak wiecznie) albo woski :)

Co do QDków - tak zaleca producent. Mi też było ciężko się przestawić by niczym nie psikać po myciu bo jak to tak, mycie i żadnego QD na koniec, ale naprawdę nie ma takiej potrzeby.
klotz - @642425: weekendowe auto rzadziej jeździ i pewnie pod kocem jest trzymane, ra...

źródło: Zrzut ekranu 2024-09-2 o 06.54.38

Pobierz
  • Odpowiedz
A w ogóle to kupiłbym 30ml powłoki i zabezpieczył wszystko co się da choćby fronty felg które z powłoką myją się same za dotknięciem palca albo plastiki zewnętrzne. I jest komfort że nie zabraknie przy pracy. A szczelnie zamknięte admire/inspire może stać 2 lata więc jakbyś w przyszłości potrzebował coś punktowo dołożyć to zawsze jest zapas (wymiana piór wycieraczek? Cyk 3 kropelki powłoki z szafeczki i zabezpieczone ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@klotz dzięki, tylko obawiam się że zawsze zostana ślady po ręczniku (taka woda niestety) i zawsze później wrzucam QD, może będę musiał zmienić metodę wycierania
  • Odpowiedz