Wpis z mikrobloga

#homelab Czy mi sie tylko wydaje czy jestem jedyna osoba ktora przywiazuje wage do zuzycia energii?
Nawet tutaj ktos do serwera DNS proponuje zwykly komputer nizej.
Chetnie dokupilbym sobie troche nowych gratow ale ciagle mam na uwadze zuzycie energii.
Glowny NAS przy 110W to prawie 1000 pln rocznie w pradzie, do tego osobne hosty do pfsense, frigate, hass to 1500 jakies (mialem kiedys razem ale restart hosta sprawia ze wszystko lezy no i mam kilka mniejszych UPS a nie jeden duzy), rozwazam czy z PC nie zrobic kolejnego serwera znowu ale to zje kolejny 1000. Do tego switche i AP. Chetnie dodalbym wiecej AP ale to znowu jakies 15W na sztuce, kolejny NAS to wielokrotnosc a potem sie musze tlumaczyc czemu rachunki za prad sa jakie sa jak caly miesiac nas nie ma.
Tylko minipc z N100 nie zawodzi i ciagnie pojedyncze waty w idle ale nie robi nic poza plexem i nie ma zadnych dyskow krecacych sie.

#selfhosted #serwery
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kwantowykocyk: też nie mam pojęcia skąd niektórzy mają "pieniążki" na prąd. Ja kupiłem w końcu Synology 723 i nie dość że mało prądu zjada to jeszcze nie tracę czasu na konfigurację. Do tego oczywiście router, switch 24 porty, 2x AP, kontroler ubi, kontroler smart home. Właśnie sprawdziłem i UPS pokazuje zużycie na to wszystko 54W. Dalej dużo jako miesięczny koszt ale mam wszystko co potrzebuje
  • Odpowiedz
@sqbi_: 7 dysków plus zewnętrzny ale zewnętrzny na osobnym zasilaniu więc nie uwzględniony pobór. Muszę zobaczyć ile mi karta sieciowa w nim ciągnie bo mam wrażenie że mi skoczyło zużycie odkąd ja dodałem o więcej niż te 10 W które bym zakładał max.
@jurek-gagarin Muszę się zastanowić czy dałbym radę coś podobnego osiągnąć ale większość przestrzeni to "ISO Linuxa" które long term seeduje I wszystko się kreci bez przerwy.
  • Odpowiedz
@majk3l: Ha, mieszkam za granica a i tak dzwonią regularnie. Szczerze powiedziawszy myślałem o panelach albo przynajmniej baterii i ładowaniu tanim prądem ale myślę o przeprowadzce w ciągu 2 lat więc trochę pieniądze w błoto
  • Odpowiedz