Wpis z mikrobloga

Hej, pracuję jako #programista15k, ale postanowiłem zaryzykować, i sprobować wejsc w branżę fotograficzną, czy jeśli dodałbym odpowiednie kody w CEIDG i kupiłbym aparat to urząd by się przypierdzielił? I ile +/- miałbym czasu aby zacząć generować jakiekolwiek przychody z tytułu rozszerzonej działalności, znaim urząd się przyczepi?(w najgorszym wypadku zwrocił bym VAT po roku) #dzialalnoscgospodarcza #jdg
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MrocznyZiemniak: ja już nie takie rzeczy kupowałem i nigdy nikt się nie zgłosił, jeśli masz wytłumaczenie zakupu i ma ono sens to nie powinno być problemu, nie wszystkie inwestycje w rozwój firmy przecież muszą się zwrócić
  • Odpowiedz
@MrocznyZiemniak: Spokojnie możesz generować brak przychodów z tego tytułu przez następne 10 lat, a nawet straty . Bylebyś płacił ZUS z tytułu prowadzenia działalności i nie wyłudzał VATu i zwrotu gotówkowego z tego VATu.

ps. Jeśli to PKD nie będzie służyło do wyłudzania dotacji i sociali od państwa/UE, to jesteś bezpieczny. Nie musisz udowadniać tam żadnej działalności przez US i innymi urzędami państwowymi.
  • Odpowiedz
ile +/- miałbym czasu aby zacząć generować jakiekolwiek przychody z tytułu rozszerzonej działalności

@MrocznyZiemniak: przecież biznes może się nie udać, mogłeś spróbować, kupić sprzęt i jednak stwierdzić, że konkurencja za duża itp.

Realnie nawet jak wystawisz dwie faktury typu 200 PLN za sesję dla znajomych a będziesz miał sprzęt za 15000 PLN to urząd się do tego nie będzie mógł przyczepić - spróbowałeś, poniosłeś ryzyko działalności, nie wyszło.
  • Odpowiedz