Wpis z mikrobloga

@GrimesZbrodniarz: swoją drogą ciekawe ile % energii z fotosyntezy takie awokado musi wpakować w pestkę żeby ją zrobić taką ogromną i twardą

Dziwne że przez jakąś selekcję nie zrobili jeszcze bezpestkowych awokado (albo z minimalną pestką), żeby mieć więcej miąższu
  • Odpowiedz
@bzyku95: Jaką fotosyntezę? Jaką selekcję? Przecież wystarczy robić mniejsze kulki w tokarce ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A tak serio to nie jestem ekspertem, ale coś tam wiem, bo zawsze uważałem hodowanie drzew owocowych za ciekawe. Właściwie to trochę selekcji było, bo z tego co kojarzę stosunek pestki do miąższu był kiedyś (bardzo dawno temu) inny.

Co do selekcji to często za owoce drzew odpowiada dużo genów,
  • Odpowiedz
@bzyku95: aktualnie GMO niedobra, jeszcze by szury nie kupowały. Chociaż inne produkty, które są wynikiem GMO, które się zadziało kiedyś im nie przeszkadzają ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz