Wpis z mikrobloga

#android #programowanie #programista15k
Android 8.1.0 - nie dla pana portfel Google panie Areczku! Przestał dzialac, stary telefon ale używałem do płacenia czasami kartami zapasowymi. Nie pytajcie dlaczego. Działało jeszcze chwilę temu a dzis patrze, odpalam portfel "nie można uruchomić aktywnego konta, wystąpił błąd" mniej więcej taki komentarz z d--y, nic nie mówiący? Skasowałem dane aplikacji, nic. Play sklep i dopiero tam widzę że nowy portfel już nie jest kompatybilny z moim Androidem. Programisto super duper, nie możesz wywalić komunikatu który mi coś mówi czy musi być "wystąpił nieznany błąd"? To tak do was, robicie to dla ludzi pajace. Druga sprawa że taka polityka Google że działający portfel ci wywalą...
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cyganztorunia: 2/10 bo odpisałem. Po pierwsze to masz niewspierany system i pewnie telefon też nie wspierany. Wina producenta sprzętu i Google, pierwszy nie zrobił upgrade, drugi dopiero niedawno ogarnął, że można ułatwić upgrade softu.
Po drugie to nie programista wymyśla jaki błąd rzucić i jak go przetłumaczyć, tylko tak naprawdę biznes. Po trzecie Google to amerykańskie mega korpo nastawione tylko i wyłącznie na zysk i jest znane z ubijania projektów
  • Odpowiedz
@BreathDeath: no tak wiem ale jak działało a nagle ubijają choć pewnie standardu bezpieczeństwa nie zmieniają w nowej wersji apki czy coś. Ch im w dupę. Komunikat też idiotyczny bo taka moja mama by do mnie dzwoniła, bo taki komunikat nic nie mówi a to niby sprzęt masowy, dla zwykłego Kowalskiego. A programista od Outlook Win11 też wykonuje co mówi biznes? Bo się zawiesza "w tle" program, niby działa, wszystko
  • Odpowiedz
@cyganztorunia: Co do zasady programista robi to co chce biznes. Myslisz, ze ludzie to debile i tego nie widzą? Widzą, tylko mają inne rzeczy do robienia o wyższym priorytecie niż zastanawianie się nad treścią komunikatu w systemie, który stracił wsparcie 3 lata temu?
  • Odpowiedz
@cyganztorunia: Nie jesteś w stanie przewidzieć wszystkiego. Może po prostu ten błąd nie jest obsługiwany przez tak starego Androida, dlatego masz fallback do jakiegoś generycznego błędu? Może api tego nie obsługuje? Jest dużo potencjalnych przyczyn dlaczego tak jest. Chociażby biznes mógł powiedzieć, „dajcie jakiś generyczny błąd co mamy, bo nie będziemy dodawać tłumaczenia, bo i tak nie ma aktualizacji systemu.”
  • Odpowiedz