Wpis z mikrobloga

@GandalfThePro: @Mandarex ej...wyciągnijcie kij z *upy :-) fajna nazwa, pamiętam jak się za dzieciaka bawiłem i mi utkwiło w głowie @dream_big łap schemat: https://www.jedrasiak.pl/baza-wiedzy/artykuly/multiwibrator-dwustanowy-bistabilny/ i wytłumaczenie co tam się dzieje jak chcesz iść w elektronikę to jest bardzo fajny układ na którym można się wiele rzeczy nauczyć... i wiele tranzystorów upalić :-/

Multiwibrator dlatego bo... wibruje - przełącza się pomiędzy różnymi wewnętrznymi stanami (w tym przypadku będzie się
  • Odpowiedz
@dream_big: taki emiter fonów na prąd stały, zasilany ogniwem galwanicznym adaptowanym do płyty stykowej to nie jest żadna trywialna sprawa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@kwanty sorry za głupie pytanie ale ja nie z branży. Czemu bardziej do automatyki andurino a raspberry pi to do informatyki. Jak dla mnie te dwie płytki nadaja i tu i tu. I mogą się zastępować
  • Odpowiedz
@dream_big: Oho, zgaduje, że nawet rezystorek elegancko policzony i dobrany.
Zawołaj jak już uznasz, że diody są tanie i będziesz brał rezystor który akurat się nawinie, no chyba, że nikt tak nie robi tylko ja jestem upośledzony ale zakładam, że jednak jest nas więcej xD
  • Odpowiedz
@lifififi: Toto c--j ( ͡° ͜ʖ ͡°) 20 lat temu moje niewyrośnięte neurony stwierdziły, że skoro można zasilić taką ledową kontrolkę z baterii (jakaś samochodowa to była z wyprowadzonymi kabelkami), to i można z gniazdka 220V xD Na szczęście na jebudu, wywaleniu korków i o-------u się skończyło.
  • Odpowiedz
@dream_big stary no i mega. Ja podobnie się cieszyłem jak podpiąłem raspberry pi i zrobiłem włączanie diody. Każdy gdzieś zaczynał. Jedyny tip to jak nie potrzebujesz na teraz zamawiaj elektronikę od chińczyka. Forbot ma przebitkę x5
  • Odpowiedz
o zapalenie się diody w układzie

@dream_big: Dla kogoś, kto nigdy nie miał z tym styczności, to nadal nic nie mówi. No zapaliła się i świeci. Za dzieciaka podlaczalem małą żarówkę do baterii i też świeciła.

Nie zrozum mnie źle, po prostu dla laika nic z tego nie wynika, a chciałbym wiedzieć o co tu chodzi, czym jesteś podjarany :) Chodzi o to, że trzeba te kabelki w odpowiednie miejsca
  • Odpowiedz