Wpis z mikrobloga

• 6
@UberWygryw Nie ma żadnej akcji afirmatywnej dla Republikanów. Głosy elektorskie są na podstawie zaludnienia w danym stanie. Co 10 lat w USA odbywa się spis ludności. Nikt nie jest dożywotnio przyspawany do danego stanu.
  • Odpowiedz
  • 1
@KotTipTop Oczywiście, że nie ma gerymanderingu w kwestii Electoral College, ponieważ granice stanów w USA są niezmienialne. A głosy elektorskie są przypisane do danego stanu.
Gerrymandering polega na manipulowaniu granicami okręgów wyborczych a nie stanów.

Używasz słów, których nie rozumiesz.
  • Odpowiedz
nie ma gerymanderingu w kwestii Electoral College,

@WykopowyInterlokutor: electoral college nie jest de facto odmianą gerrymanderingu oraz akcją afirmatywną dla Republikanów?

To ile dekad temu ostatni raz kandydat prezydencki GOP wygrał popular vote, przypomnisz?
  • Odpowiedz
  • 8
Ja ci napisałem, że gerrymandering nie odnosi się do granic stanów, bo granice stanów są niezmienialne a ty dalej swoje XD
Gerrymandering polega na manipulowaniu granicami okręgów wyborczych a nie stanów. Kropka.

Napisałeś bzdurę, zamiast się wycofać z tego to dalej brniesz.
Nie wiem po co mi zawracasz dupe tematami niezwiązanymi z postem.
W.....r - Ja ci napisałem, że gerrymandering nie odnosi się do granic stanów, bo gran...

źródło: temp_file5394429144798522781

Pobierz
  • Odpowiedz
@WykopowyInterlokutor: Czyli mówisz, że co - że sprytne i... "kreatywne" ustalenie zasad liczenia głosów z danych obszarów bez którego (odpowiadając na zadane tobie pytanie) GOP od ponad 20 lat nie wygrałoby wyborów to nie jest jest de facto gerrymandering, a już na pewno nie jest to akcja afirmatywna dla GOP?

OK XD
  • Odpowiedz
więc za 4-8 lat kolegium elektorskie będzie faworyzować Demokratów xD

@Towarzysz_Pawulon: ale przecież podobno electoral college wcale nie faworyzuje nikogo ( ͡º ͜ʖ͡º). No tak przynajmniej OP twierdzi, weźcie może uzgodnijcie zeznania...

Jeszcze #!$%@? że to jakaś zakrojona akcja Republikanów gdy kolegium elektorskie powstało na chyba jakoś prawie 100 lat przed powstaniem GOP XD

i to sprawia, że ono wcale ich A.D 2024 nie faworyzuje
  • Odpowiedz
@KotTipTop bo nie faworyzuje nikogo dosłownie, Obama był nawet bliżej porażki w wyborach powszechnych niż kolegium elektorskim

Po prostu Trump miał niespotykany wcześniej na prawicy elektorat białych robotników i rolników na środkowym zachodzie który zaczął przesunął wahadło rekordowo mocno

Ale to nie on ustalał te zasady i tak samo nikt nie bronił lewakom wygrać w mniejszych stanach na zachodzie co by prechyliło szalę w ich stronę
  • Odpowiedz
@UberWygryw dostał więcej ale ja mówię o trendach

Wszystkie kompetetywne stany skręcają w ostatnich latach mocno w lewo poza małą Nevadą

W dodatku większość tych stanów ma bardzo duży przyrsot ludności więc od 2030 roku będą znaczyć jeszcze więcej

Dużo prościej byłoby Republikanom w przyszłości walczyć w Kalifornii, Nowym Yorku i Florydzie niż nadal bić się o stany zalane imigracją czarnych z północy kraju, w Geoegii już dzisiaj czarni stanowią z
  • Odpowiedz
@KotTipTop 2004 na poziomie prezydenckim 2022 na poziomie partyjnym

W 2004, 2008, 2012 kolegium elektorskie faworyzowało Demomratów

Dopiero odkąd Trump doszedł do władzy zaczęto ten temat mocniej poruszać bo lewacy nie mogli przeboleć że Pomarańczowy tak ich taktycznie ograł
  • Odpowiedz
@Towarzysz_Pawulon z tym swing state to nie ma reguły. Niedawno Floryda była uważana za swing state, który szedł w lewą stronę i odbił w prawo. System elektorski jest bardzo prosty, gdzie każdy stan większością głosów decyduje kogo chcą na prezydenta, ale w razie remisu, to parlamenty każdego stanu decydują kto dostanie głosy elektorskie i nikt tego zmieniać nie będzie. Niestety, nie wszyscy potrafią skumać, że każdy stan to osobne państwo i
  • Odpowiedz
@Szkodnik1 tym roku sondaże też pokazują duże zmiany które sprawią że zwłaszcza takie stany jak Georgia, Północna Karolina czy Virginia skręcą mocno w prawo czego na razie nie pokazują sondaże poza Virginią ale średnio w to wierzę
  • Odpowiedz