Aktywne Wpisy

teoretyk_peklunku +588
Poszedłem na pocztę odebrać przesyłkę bo awizo jest a tam baba wystawiła se tabliczkę przerwa i w------e j---a xD stoimy wszyscy i czekamy aż łaskawie wznowi obsługę. Co najlepsze przy drugim okienku jest inna baba ale ona mówi że nie obsługuje interesantów xD k---a ta firma to jakieś j----e dno #pocztapolska #zalesie
źródło: temp_file4877692743146175752
Pobierz
bugzer +4
#gry #pc
Jaki jest sens grania w gry offline? Tracisz czas na robienie czegoś co zostało zaplanowane przez devow w najdrobniejszym szczególe. To co zrobiłeś nie ma absolutnie żadnej wartości a jedyną nagroda to strata kasy na grę i stracony czas xD. Czy istnieje jeszcze jakieś ćwiercinteligenty które grają w takie gierki? Dla.kontrstu weźmy jakiegoś śmiesznego i starego Metina. Tam też tracisz czas ale owoce twojej pracy są
Jaki jest sens grania w gry offline? Tracisz czas na robienie czegoś co zostało zaplanowane przez devow w najdrobniejszym szczególe. To co zrobiłeś nie ma absolutnie żadnej wartości a jedyną nagroda to strata kasy na grę i stracony czas xD. Czy istnieje jeszcze jakieś ćwiercinteligenty które grają w takie gierki? Dla.kontrstu weźmy jakiegoś śmiesznego i starego Metina. Tam też tracisz czas ale owoce twojej pracy są

Mam raspberry pi 4 z podłączonymi dwoma dyskami, które funkcjonuje jako NAS. Ostatnio dyski sieciowe zaczęły się odłączać. Wszystko działa jak trzeba i w losowym momencie tracę z pc połączenie z dyskami (2 lokalizacje są udostępniane, żeby zróżnicować dostęp, nieważne). Restart maliny zazwyczaj pomaga.
Wcześniej coś takiego zdarzyło się raz lub dwa, ale ostatnio bardzo często.
Jakieś pomysły, co może się pieprzyć?
@bukszpryt: sprawdzałeś co dmesg wypluwa?
@bukszpryt: a OS masz na czym zainstalowany? Może karta SD się kończy?
@tellet: karta ma ze 2-3 lata. tak szybko by padła?
@jar-mitryn: dyski mają też ze 2-3 lata dopiero
@bukszpryt: w zależności od zapisu. Ja miałem zrobiony skrypt, że od świtu do zmierzchu co 2 minuty robił zdjęcie z kamerki, a potem zaciągał je na serwer docelowy. Karta się skończyła po 1,5-2 latach, a to było praktycznie tylko nadpisanie pliku w jednym miejscu.
stawiałem to cholernie dawno temu, nie mając o tym zielonego pojęcia, więc żeby teraz cokolwiek z tym zrobić, musiałbym stawiać znowu od zera, więc tylko rebootuję, jak coś się pieprzy.
@bukszpryt: https://www.thomas-krenn.com/pl/wiki/Testy_SMART_z_smartctl
źródło: obraz
Pobierzw czym problem? kompletnie się na tym nie znam, więc pytanie nie jest retoryczne
@bukszpryt: mało stabilne, dużo większa szansa na awarię i właśnie może prowadzić do takich sytuacji trudnych do zdebugowania.
Druga sprawa to sam nie wiem jakbym dokładnie to zrobił (bo nie miałem takiego case), ale jeśli już to ja bym poszedł w jakiś współcześniejszy system plików nowej generacji pozwalający rozsiać dane po kilku dyskach (np btrfs
@bukszpryt: Dopiero teraz zauważyłem. Ty masz tam raid1 a nie raid0. Myślałem, że chciałeś miejsce zwiększyć a nie redundancję.
Ogólnie to bez cudowania to bym