Wpis z mikrobloga

#wroclaw #mpkwroclaw Żona dostała mandat za brak biletu. Bilet miała ale dziadek kanar nie potrafił odczytać z jej telefonu. Odwołała się i mandat anulowano bo bilet jest w systemie...ale...
MPK domaga się opłaty manipulacyjnej 24zł za anulowanie mandatu xD
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jarzynka: Domagaj się podstawy prawnej takiej opłaty. Gdy będzie czarno na białym, że taka musi być to nic z tym nie zrobisz. no bo zgodziłeś się na wszystkie warunki regulaminowe wraz z przekroczeniem progu autobusu/tramwaju. Ale gdy nie podeślą Ci takiej podstawy to ich zlej. A gdybyś był bardziej cierpliwy i zdeterminowany to mógłbyś ich posądzić o wyłudzenie.
  • Odpowiedz
@jarzynka "o pani ma bilet w telefonie? A to będzie mandacik, bo nie umiem odczytać, dowodzik proszę". Albo Twoja żona jakaś upośledzona, że od dziada w takich okolicznościach mandat przyjęła, albo coś kręcisz (ewentualnie bait).
  • Odpowiedz
@jarzynka niech nie płaci i tyle, nie będą ścigać. Kolega mi mówił nawet za 300zl kary za brak biletu nie ścigają, jedynie zgłaszają na policję (szalbierstwo) gdy się 3 razy w ciągu roku dostanie karę i nie zapłaci - wtedy na komisariat trzeba iść i zapłacić mandat 100zl xD
  • Odpowiedz
@jarzynka Kolega ostatnio płacił akcyzę za samochód sprowadzony z zagranicy. Kwota ~1800zł więc skarbówka zaksięgowała przelew po czym powiedzieli że wydanie zaświadczenia wpłaconej akcyzy kosztuje 17zł. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Niby te 17zl to niewiele ale jak już wzięli za nic 1800 zł to chociaż mogli by to zaświadczenie dać
  • Odpowiedz
@Sad_poyato: to nie mandat a opłata dodatkowa, nie ma czegoś takiego, że nie przyjmujesz opłaty dodatkowej. Jeśli dała dokument tożsamości, to i mimo odmowy "przyjęcia" i podpisania, opłata jest już w systemie wystawiona i obowiązuje.
  • Odpowiedz
@Pedroo ale dlaczego dała dowód? Na jakiej podstawie? Jeśli ta historia nie jest naciągana i nie było to np. Kupowanie biletu w aplikacji na widok kanara, i po przyłapaniu grzeczne przyjęcie mandatu po to żeby później próbować się wymigać odwołaniem, to nie wyobrażam sobie sytuacji w której przychodzi do mnie kanar, chce bilet, pokazuje mu go w aplikacji, a on stwierdza, że nie jest w stanie sprawdzić biletu i prosi o
  • Odpowiedz
Dostałem mandat w Niemczech za to, że kupiłem bilet przez apkę w momencie kiedy podjechał autobus. Kanar powiedział, że bilet muszę mieć 2 min przed przyjazdem autobusu ( o ile wgl przyjedzie XD) Pojechałem do tej firmy, wyjaśniłem sprawę, anulowali mandat, a po kilku dniach dostałem list. 17 euro opłaty manipulacyjnej. Śmiech na sali XD
  • Odpowiedz
@Sad_poyato: ale to nie pytaj mnie tylko żony OPa. Ja tylko mówię, że opłata dodatkowa to nie mandat (wypisywany przez policję) i działa na innych zasadach. Mogła odmówić pokazania dokumentu kanarowi, on mógł wezwać policję generalnie, więc może się przestraszyła.
  • Odpowiedz