#wroclaw #mpkwroclaw Żona dostała mandat za brak biletu. Bilet miała ale dziadek kanar nie potrafił odczytać z jej telefonu. Odwołała się i mandat anulowano bo bilet jest w systemie...ale... MPK domaga się opłaty manipulacyjnej 24zł za anulowanie mandatu xD
@jarzynka: Domagaj się podstawy prawnej takiej opłaty. Gdy będzie czarno na białym, że taka musi być to nic z tym nie zrobisz. no bo zgodziłeś się na wszystkie warunki regulaminowe wraz z przekroczeniem progu autobusu/tramwaju. Ale gdy nie podeślą Ci takiej podstawy to ich zlej. A gdybyś był bardziej cierpliwy i zdeterminowany to mógłbyś ich posądzić o wyłudzenie.
@jarzynka "o pani ma bilet w telefonie? A to będzie mandacik, bo nie umiem odczytać, dowodzik proszę". Albo Twoja żona jakaś upośledzona, że od dziada w takich okolicznościach mandat przyjęła, albo coś kręcisz (ewentualnie bait).
@jarzynka xdxdxd opłata dla dobrodzieja za zdjęcie kajdanów. Jednak nie ma lepszej rzeczy w dużym mieście niż samochód. Będę blachosmrodził po kres swoich dni
@jarzynka niech nie płaci i tyle, nie będą ścigać. Kolega mi mówił nawet za 300zl kary za brak biletu nie ścigają, jedynie zgłaszają na policję (szalbierstwo) gdy się 3 razy w ciągu roku dostanie karę i nie zapłaci - wtedy na komisariat trzeba iść i zapłacić mandat 100zl xD
@jarzynka Kolega ostatnio płacił akcyzę za samochód sprowadzony z zagranicy. Kwota ~1800zł więc skarbówka zaksięgowała przelew po czym powiedzieli że wydanie zaświadczenia wpłaconej akcyzy kosztuje 17zł. ( ͡°͜ʖ͡°) Niby te 17zl to niewiele ale jak już wzięli za nic 1800 zł to chociaż mogli by to zaświadczenie dać
@Sad_poyato: to nie mandat a opłata dodatkowa, nie ma czegoś takiego, że nie przyjmujesz opłaty dodatkowej. Jeśli dała dokument tożsamości, to i mimo odmowy "przyjęcia" i podpisania, opłata jest już w systemie wystawiona i obowiązuje.
@Pedroo ale dlaczego dała dowód? Na jakiej podstawie? Jeśli ta historia nie jest naciągana i nie było to np. Kupowanie biletu w aplikacji na widok kanara, i po przyłapaniu grzeczne przyjęcie mandatu po to żeby później próbować się wymigać odwołaniem, to nie wyobrażam sobie sytuacji w której przychodzi do mnie kanar, chce bilet, pokazuje mu go w aplikacji, a on stwierdza, że nie jest w stanie sprawdzić biletu i prosi o
Dostałem mandat w Niemczech za to, że kupiłem bilet przez apkę w momencie kiedy podjechał autobus. Kanar powiedział, że bilet muszę mieć 2 min przed przyjazdem autobusu ( o ile wgl przyjedzie XD) Pojechałem do tej firmy, wyjaśniłem sprawę, anulowali mandat, a po kilku dniach dostałem list. 17 euro opłaty manipulacyjnej. Śmiech na sali XD
@Sad_poyato: ale to nie pytaj mnie tylko żony OPa. Ja tylko mówię, że opłata dodatkowa to nie mandat (wypisywany przez policję) i działa na innych zasadach. Mogła odmówić pokazania dokumentu kanarowi, on mógł wezwać policję generalnie, więc może się przestraszyła.
MPK domaga się opłaty manipulacyjnej 24zł za anulowanie mandatu xD
Ale co to w ogóle znaczy? Jak to jest możliwe?
Ciekawe czy jest opłata manipulacyjna za anulowanie opłaty manipulacyjnej?
Komentarz usunięty przez autora