Wpis z mikrobloga

#polityka #polska #niemcy #historia #ciekawostkihistoryczne #ciekawostki #bekazlewactwa

Dużo jestem w stanie zrozumieć, ale nie to, by Niemcy pisali podręczniki do historii dla polskich dzieci.

"Kto rządzi przeszłością, w tego rękach jest przyszłość; kto rządzi teraźniejszością, w tego rękach jest przeszłość."

George Orwell, Rok 1984

PS Bardzo chciałbym zobaczyć treść tego podręcznika, w jaki sposób prezentuje fakty historyczne.
Kopytnik_1 - #polityka #polska #niemcy #historia #ciekawostkihistoryczne #ciekawostki...

źródło: temp_file1864543156387335403

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 4
@NieBojeSieMinusow każdy ma swoje zdania i poglądy. Uważam, że jeśli chodzi o temat nauczania historii, powinien on być w rękach Polaków. Może Pan się ze mną nie zgadzać, takie jest moje zdanie. Obawiam się przeinaczeń. Stąd z chęcią bym przejrzał podręcznik.
  • Odpowiedz
Dużo jestem w stanie zrozumieć, ale nie to, by Niemcy pisali podręczniki do historii dla polskich dzieci.

@Kopytnik_1: a żeby Polacy pisali podręcznik dla niemieckich dzieci to już jest ok? :D bo z tego co widzę to taka kooperacja polsko-niemiecka dla uczniów w obu krajach. Ogólnie to też przecież nie jest jedyny i obowiązkowy podręcznik dla wszystkich, szkoły przecież mają wybór.
https://europa-nasza-historia.org/ tutaj stronka tego, nie wczytywałem się w treść
  • Odpowiedz
@Kopytnik_1:

Uczyłem się o 2WŚ zarówno w polskiej jak i niemieckiej szkole, i zadecydowanie lepiej wyglądało to w niemieckiej więc jeśli podręcznik ma być dobrze napisany, to mogą go pisać nawet Marsjanie
  • Odpowiedz
@Kopytnik_1:

Po pierwsze, jeśli chcesz dyskutować na ten temat to musisz ogarnąć trochę swój syndrom oblężonej twierdzy

Główną różnicą było to na co skierowano główny nacisk. W Polsce było to bardziej na zasadzie "wojna dzień po dniu" gdzie omawialiśmy przebieg, główne bitwy, zmiany granic itd

Natomiast w DE było to trochę bardziej spłycone, za to ważnym tematem było to w jaki sposób NSDAP doszło do władzy, jak potrafili manipulować ludźmi
  • Odpowiedz
  • 2
@erni13 W czym według Pana objawia się u mnie syndrom oblężonej twierdzy? Prosiłbym o podanie cytatu z moich wcześniejszych wypowiedzi, który by na to wskazywał. Z góry dziękuję.
  • Odpowiedz