Aktywne Wpisy
johnmaverick +6
siema! mieszkam w samym centrum, woda podniosła się błyskawicznie o metr, zalewa już niektóre zejścia, podesty, schody, dostałem info w nocy od służb, że zalało most w marszowicach, jest zamkniety, woda sie przelewa, na treśnie pokazuje dopiero 450 cm, ale tutaj widac róznice, woda zapiernicza duzo szybciej i wyżej niz jeszcze kilka godzin temu
#wroclaw #powodz
#wroclaw #powodz
picasssss1 +153
Holiday park tego milionera co kazał wały rozkopać w Jeleniej górze. Abstrahując od tego dzbana to kto tam jeździ zdrowy na umyśle xD ni to hotel nie to domek na uboczu, wygląda to jak obóz koncentracyjny.
#powodz
#powodz
Dużo jestem w stanie zrozumieć, ale nie to, by Niemcy pisali podręczniki do historii dla polskich dzieci.
"Kto rządzi przeszłością, w tego rękach jest przyszłość; kto rządzi teraźniejszością, w tego rękach jest przeszłość."
George Orwell, Rok 1984
PS Bardzo chciałbym zobaczyć treść tego podręcznika, w jaki sposób prezentuje fakty historyczne.
btw połowa autorów to Polacy
@Kopytnik_1: Próbkę rozdziałów możesz sobie obczaić chociażby tutaj: https://europa-nasza-historia.org/?page_id=990
@Kopytnik_1: a żeby Polacy pisali podręcznik dla niemieckich dzieci to już jest ok? :D bo z tego co widzę to taka kooperacja polsko-niemiecka dla uczniów w obu krajach. Ogólnie to też przecież nie jest jedyny i obowiązkowy podręcznik dla wszystkich, szkoły przecież mają wybór.
https://europa-nasza-historia.org/ tutaj stronka tego, nie wczytywałem się w treść
Uczyłem się o 2WŚ zarówno w polskiej jak i niemieckiej szkole, i zadecydowanie lepiej wyglądało to w niemieckiej więc jeśli podręcznik ma być dobrze napisany, to mogą go pisać nawet Marsjanie
Po pierwsze, jeśli chcesz dyskutować na ten temat to musisz ogarnąć trochę swój syndrom oblężonej twierdzy
Główną różnicą było to na co skierowano główny nacisk. W Polsce było to bardziej na zasadzie "wojna dzień po dniu" gdzie omawialiśmy przebieg, główne bitwy, zmiany granic itd
Natomiast w DE było to trochę bardziej spłycone, za to ważnym tematem było to w jaki sposób NSDAP doszło do władzy, jak potrafili manipulować ludźmi