Aktywne Wpisy
static_blue +25
#kosmos #astronomia ktoś widział ten rozbłysk przed chwilą. Jestem w okolicach Łodzi na S14, kierunek mniej więcej północny zachód?
Ja wiem, że się łudzę (zapewne), ale...
Nie omieszkam skorzystać z opinii wykwalifikowanych Wykopowiczów. ✌️
Iwona? Nie Iwona?
#iwonawieczorek
Nie omieszkam skorzystać z opinii wykwalifikowanych Wykopowiczów. ✌️
Iwona? Nie Iwona?
#iwonawieczorek
dawno tak nie kwikłem.
zasiłek pogrzebowy nie bo podniesie ceny
dopłaty do żłobków jak najbardziej mimo że podniosą ceny
dopłaty dla deweloperuchów jeszcze jak ale cen nie podniosą
XDDDDD
Czy wiesz o tym, że do teraz samorząd dopłacał do żłobka?
A wiesz skąd samorząd miał pieniądze?
A wiesz, że teraz dopłata jest z budżetu centralnego a nie z samorządowego?
To nic kompletnie nie zmienia a jedynie "urealnia" cenę żłobka. Masz do wyboru w takich samych pieniądzach państwowe lub prywatne.
Korwin mówił, że prywatne lepsze więc chyba tylko
Jak wzrośnie państwowe do 2200 to prywatne ile? 3700? 4k? Minimalna krajowa? Nie sądzę. Nikt nie odda gówniaka za 4k do żłobka na 10h.
A wiara w to, że w prywatnym jest "lepiej" bo się "więcej płaci" jest naiwnością. Tam też są problemy kadrowe, "zagubione dzieci" itp. I
Pytanie, czy prywatne nie są "świetnym biznesem", które nachapią się publicznej kasy.
Jeśli teraz kalkuluje się za 1700 (czyli 2200-2500 z dofinansowaniem), to po wprowadzeniu babciowego będzie wybór 2200 państwowe vs 2500 prywatne. Dobrze liczę? Dobrze?
Zapominasz jeszcze o ważnym aspekcie - powrót matki do pracy. Skończy się patologia, że ktoś psim fuksem na jakimś
Komentarz usunięty przez autora
- rodzicom zostanie tyle samo kasy co przedtem (bo dostaną babciowe czyli miesięcznie żłobek wciąż 800-900)
- nadal będą jadły kaszę
- prywatne będą bardziej atrakcyjne cenowo (jak się biznes-grażyny ogarną)
Gdzie wady?
A budżet mają pusty, bo masz "kwotę wolną". Ktoś nie pomyślał, że podatek dochodowy trafiał do samorządów.
Teraz też statystycznie dziewczyna, która pozostała we wiosce lub mniejszym mieście szybciej czy nawet w ogóle urodzi jakieś dziecko, niż jej rówieśniczka która wyjechała do miasta na studia. ¯\(ツ)/¯
Wiadomo, że ceny mieszkań i perspektywy mają jakiś wpływ na
1.przesunął się wiek wchodzenia w dorosłość o jakies 7 lat względem lat 90tych. Gdy poprzednie pokolenie stabilizowało się w pracy po zawodowce miało około 23lata teraz po studiach dojście do sredniej krajowej to masz jakieś 28-30lat.
2.aby zarabiać średnia krajowa pracujesz w mieście wojewodzkim z dala.od domu rodzinnego w miastach powiatowych i wsiach nie ma pracy. Demografii zawsze nakręcały powiatowe i wsie!
3.dopóki nie uzbierasz na wkład i nie
@pamareum: cypr to raj podatkowy dla ruskich, może porównaj jakiś normalny kraj?