Wpis z mikrobloga

Przewód o jakim przekroju dla każdej z żył (v+ i v-) muszę dobrać, jeśli przez przewód będę realizował wyłącznie zasilanie z wykorzystaniem USB-microUSB (czyli 5V, do 2A)? Potrzebuję nietypowej długości przewodu (ok 5,5m) i najtaniej będzie mi go zrobić samemu.
#elektronika #elektryka
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

A co tym będziesz zasilać, bo sporo urządzeń żeby 2A pociganc to musi odpowiednie napięcie na D+ i D- zobaczyć
A przewód trzeba dobrać tak aby uniknąć zbyt dużych spadków napięcia. Długość mnożysz X2 i patrzysz w tabele rezystancji dla danego przekroju
  • Odpowiedz
@mcichy10: wychodzi mi z różnego rodzaju kalkulatorów że minimum to 0,75mm2 co sugeruje że lepiej poprowadzić 12v i na końcu dać dopiero przetwornicę do 5V.
  • Odpowiedz
@mcichy10:
1. Sprawdzałeś "w nocy" - czyli zasłaniając sensor oświetlenia i aktywując włączenie oświetlacza podczerwonego?
2. USB przy większych odległościach potrafi "durnieć" - kiedyś próbowałem używać kablowej myszki (i to ze wzmacniaczami sygnału) do CCTV Reolinka i były z tym problemy.
  • Odpowiedz
@mcichy10: Mam typowe kamery IP na których kiedyś miałem tzw. injection PoE 12V gdzie po dwóch żyłach idzie zasilanie - i to mi chodziło nawet na około 25m kabla po zwykłym Cat5. Natomiast USB podobne do tego https://www.aliexpress.com/item/1005006589788272.html 15 metrów ma spore problemy.
P.S. Teraz do większości kamer mam pełne PoE 56V ze switchem i to jest najbardziej sensowne rozwiązanie, do kamer które go nie mają da się dokupić moduły
  • Odpowiedz