Wpis z mikrobloga

@ShadyTalezz: do czasów powstania banków centralnych. Od mniej więcej istnienia we włoszech miast-państw, czyli średniowiecza. Choć tak naprawdę ciągnie się to od prehistorii. Kapitalizm jest domyślnym stanem dla ludzi.
  • Odpowiedz
@dafto: nie, kapitalizm nie istniał od zawsze i nie jest domyślnym systemem, powstanie banków centralnych nie ma tu nic do rzeczy ale już chyba o tym z tobą dyskutowałem, każdy poważny ekonomista na świecie wie, że USA jest krajem kapitalistycznym i kapitalizm jest dominującym systemem gospodarczym i tyle w temacie ale jak chcesz sobie wierzyć w swoją własną definicje kapitalizmu to Twoja sprawa.
  • Odpowiedz
@ShadyTalezz: oczywiście, że kapitalizm jest dominującym systemem gospodarczym, natomiast nie ma już nic wspólnego z prawdziwym kapitalizmem, jaki panował choćby w USA po ich upaństwowieniu. Tak naprawdę przydałoby się zupełnie nowe pojęcie dla tego systemu jaki mamy obecnie.
To tak jak w Chinach panuje komunizm. A tak naprawdę z komunizmu to im pozostał tylko zamordyzm wobec obywateli.

Jak ja uwielbiam powoływanie się prawaków na domyślne prawa natury xdd

@SorosSugarDaughter
  • Odpowiedz
@dafto:

oczywiście, że kapitalizm jest dominującym systemem gospodarczym, natomiast nie ma już nic wspólnego z prawdziwym kapitalizmem

to jest właśnie prawdziwy kapitalizm, posiada przede wszystkim własność prywatną środków produkcji, cała reszta to jego logiczne
  • Odpowiedz
Właśnie to jest problem z kapitalizmem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@SorosSugarDaughter: a czy lew leżał tak od małego kocięcia? Czy harował i polował najpierw najwięcej i najodważniej?
  • Odpowiedz
@ShadyTalezz: Przepraszam że dodałam go na czarną ale ja już naprawdę nie mam siły tego czytać xd

@dafto A tym lwem leżącym od małego kocięta który nigdy w życiu nie przepracował dnia jestem właśnie ja :)
Nikt najodważniej nie polował tylko dobrze się urodził ( )
  • Odpowiedz