Wpis z mikrobloga

#raspberrypi

Hej, jak udostępnić połączenie z wifi do lan na rpi4?
Mam starlink który dostarcza internet do domu. W sieci lokalnej mam rpi4(wifi) z pihole który usuwa reklamy, a dns w starlink router'ze jest ustawiony na rpi4. Chciałbym zeby rpi4 udostępnialo net do router'a po kablu, I inne urządzenia łączyły się do wifi stworzonego przez router. Jak to zrobić?
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lipka: nie wiem czy dobrze rozumiem ale musisz sobie stworzyć taką drogę: starlink->rpi->router->sieć wifi

w dns starlinka nie ustawiaj tego z pi bo to "za wcześnie" dopiero na routerze ustawiaj dns z rpi ale jak konkretnie przepuścić całą sieć przez rpi to nie pomogę niestety bo nie znam tak mocno specyfikacji.

W ogóle to rbpi ma chyba tylko jeden port lan z tego co pamiętam więc połączenie między starlinkiem a
  • Odpowiedz
@lipka: Jak sobie tak dłużej o tym myślę, to można by tak na prawdę ominąć rpi w tej drodze jeśli masz ją tylko do pihole. Czyli Robisz tak: starlink lanem prosto do routera i dezaktywujesz wifi na starlinku (zakładam, że się da).
Potem łączysz pi z wifi(lub lanem) routera i konfigurujesz pihole, następnie dns ustawiasz w routerze i też powinno śmigać :)
  • Odpowiedz
  • 0
@silentoo: problem jest taki że nie mam kabla eth od starlink router'a. Dlatego kombinuje tak jak pisałeś starlink -wifi-> rpi4 -eth-> router -WiFi-> inne urządzenia
  • Odpowiedz