Wpis z mikrobloga

@Viado: Imo zasłaba, powinieneś wybrać minimum 12-15kw
Wydaje mi się że twój dom nie zalicza się do dobrze izolowanych a jednocześnie dobrze jest mieć zapas mocy na wypadek gorszej temperatury czy coś takiego.
MOIM ZDANIEM w twoim przypadku nawet przy temp ok 0 stopni już może ci braknąć mocy a pompa będzie na pełnych obrotach.
Jeśli masz większy metraż niż 76 ale do remontu to przyda ci się więcej mocy
  • Odpowiedz
@Viado: w uj na prad wyjdzie, tu mam taki przyklad(podlogowka parter, kaloryfery w obiegu w sumie dla picu bo juz sa ze starej instalacji na pietrze) styro dycha, pietro - 100metrow wychodzi, w poddaszu podloga 10 styro + deski dach na strychu 5 styro. sezon grzewczy 300-600kwh najzimniejszy miesiac 900. pompa 9.2kw. przydalby sie jakis maly piecyk wpiety do obwodu ;P matematyke zostawiam tobie,
jeszcze licz czy wschod czy zachod
  • Odpowiedz
@Viado mam 7kW panasonica monoblock dla domu z 97-98 roku, 80 % to grzejniki, styropian 2 śniady 10cm i 2 ściany domu 12 cm, ocieplone poddasze, okna z jednej strony domu 3 szybowe i z drugiej 2 szybowe, dom stoi 60 km pod Olsztynem 3 strefa klimatyczna, w zimę przy 4 osobach dorosłych i 4 małych dzieci maksymalne zuzycie prąduw grudniu styczniu lutym to 1100-1200 kWh na miesiąc, do tego jest
  • Odpowiedz
@Viado: to są dwa oddzielne pytania;

Czy pompa da radę - musisz policzyć ozc ( cieplo.app ), wg mnie na tak mały dom spokojnie da radę. Ale Musisz mieć pewność
Czy pompa jest dobra - tak, LG bardzo długo robi pompy ciepła. Ta generacja ładnie trzyma moc przy spadku temperatury.
  • Odpowiedz
@Viado 7kW starczy ale ja bym wziął 9kW. Nie wiem jak sie steruje LG i czy da sie ustawić zeby grzala w okreslonych godzinach mocniej bo wchodza taryfy dynamiczne wiec warto mieć większa moc aby zminimalizować koszt ogrzewania. Oczywiście zeby grzać większa mocą mamy troszkę mniejszy COP bo większa temp na zasilaniu ale energia moze byc duża tańsza. Ja przy gruntowej grzalem w G12 kiedyś i przy cenach 65gr w dzień
  • Odpowiedz
@Viado: myslę że kompetentny instalator by nalegał na 5kw pompę. 7kw da radę ale może szybciej się wyłaczać i trochę więcej pradu zużywać
  • Odpowiedz
  • 0
@kuncfot: Póki co to dostawałem oferty od instalatorów na 12kw x 3, 9kw x 2 xDDD przy czym mówiłem im wtedy że nie będzie podłogówki robionej tylko na grzenikach
  • Odpowiedz
@Viado: wstukałem informacje dotyczące mojego domu na tej stronie i jest ona jakaś trefna. To co tam uzyskujesz to dane czysto teoretyczne potem na własnej skórze zweryfikujesz. Z większa mocą będziesz narzekał najwyżej że całej nie użyjesz, z mniejszą już nic nie zrobisz.
Jak już się napaliłeś na 7kw i jestes na nią maksymalnie zdecydowany to przynajmniej docieplij ściany żebyś nei został z ręką w nocniku.
  • Odpowiedz