Wpis z mikrobloga

320

@mirko_anonim: 320 w wielu 8 lat to bardzo nisko, ja w wieku 40+ mam duzo wiecej.

Od praktycznie 17-18 roku życia zauważyłem już u siebie uczucie bycia sflaczałą pipą, dosłownie siła i zaparcie do treningu siłowego leży. Podnoszenie 4-5kg hantla jakby było jakimś dużym wyzwaniem, i po drugiej serii się odechciewało

to jest normlane, ze male ciezary sa dla Ciebie ciezkie jezeli nigdy nie ternowales, nie ma nikogo kto
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jaką masz dietę? Odstaw cukier i zwiększ podaż białka w diecie. Białko nie tylko tworzy mięśnia, ale jest też budulcem hormonów - tych od dobrego samopoczucia też ;) Wysypiaj się i zadbaj też o florę jelitową (polecam materiały Jakuba Mauricza na yt w tym temacie).
  • Odpowiedz
320 to bardzo mało. Nie dziwię się że masz te objawy. Idź do endokrynologa. Tu nie ma jakiś cudownych rozwiązań. Komplet badań hormonalnych i trzeba znaleźć przyczynę takiego stanu. TRT/HRT to ostateczność w Twoim wieku. Z opisu wynika że LH za niskie, estradiol za wysoki.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim a badales jak poziom estrogenów? Skoro obserwujesz ginekomastię, a poziom testosteronu nie jest wysoki- poszłabym tym torem. Dodatkowo duża suplementacja cynku może być szkodliwa - rozumiem, że chciałeś wpłynąć na lepszy metabolizm, ale jeżeli długo go stosujesz, to może warto zadbać o te mikro, które mógł zablokować nadmiar cynku.
  • Odpowiedz