Wpis z mikrobloga

  • 0
@tomszczyk:
1. całe filety z indyka należy oczyścić, opłukać i osuszyć
2. Natrzeć filety mieszanką soli (18 g na kilogram mięsa, ja mieszałem z peklosolą) i przypraw* (w tym przypadku były to: papryka słodka i ostra, pieprz czarny, czosnek granulowany, tymianek, mielone goździki i anyż)
* innym razem używałem mieszanki: papryka słodka i ostra, kurkuma, pieprz, tymianek, mielony kmin rzymski, mielone ziele angielski
3.. Peklowanie na sucho 3-5 dni w lodówce, jeden raz dziennie obracać filety na drugą stronę
4. Po peklowaniu przetarłem ręcznikiem papierowym mięso, można lekko opłukać, ale trzeba znowu
  • Odpowiedz
  • 0
@tomszczyk: Ja mam taką siatkę na metry, tylko nie wiem jaka była jej średnica (na pewno nie jakaś bardzo duża). Na jedną pierś to tak 30 centymetrów chyba ciąłem. Do wkładania mięsa do siatki mam taką rurę stalową, która bardzo ułatwia wkładanie mięsa do niej.
  • Odpowiedz