Wpis z mikrobloga

Witam, będę robił łazienkę z prysznicem walk-in wraz z odpływem liniowym i zastanawiam się bo posadzka po całości jest wylana równo. Czy w takim przypadku muszę ją skuwać i na nowo wylewać tylko że ze spadkiem czy istnieje jakieś inne rozwiązanie?

#budujzwykopem #remontujzwykopem #lazienka
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@przepan:
- dolać nową ze spadkiem bez skuwania sratej
- zrobić odpływ po obwodzie całej łazienki
- postawić wentylator żeby zwiewał wodę w stronę odpływu
- przekrzywić cały dom ( ͡° ͜ʖ ͡°)
tyle możliwości...
  • Odpowiedz
@4833478 a nie można dać jakieś listwy z nierdzewki na wejściu żeby tam woda się zatrzymała? Nie czaję tego trendu walkin jeśli ktoś nie musi wjeżdżać na wózku @przepan zaraz przyjdą mądrzejsi to ci powiedzą, ale wydaje mi się że to płytkarz robi płytkami ten spadek tam gdzie trzeba. Nie wiem jak zrobić krzywą podłogę wylewką samopoziomująca xD
  • Odpowiedz
Nie czaję tego trendu walkin

@johny-kowalski: walkin jest zajebiście wygodny i użytkowo i w utrzymaniu czystości. Ale jeśli nie czaisz i nie podoba się, to ne rób, proste.

Co do meritum. @przepan: Musisz mieć spadek, spadek powinien być większy, niż możliwy do uzyskania samym klejem do płytek, inaczej będzie ci zalewało łazienkę. Więc albo nadlewasz resztę łazienki albo kujesz posadzkę w miejscu na brodzik. To groźnie brzmi, ale
  • Odpowiedz
Robienie listwy jako burty na wodę - niby też by wystarczyło, ale czy ja wiem...

@Jarek_P: wg mnie to nie wystarczy poza tym nie jest to praktyczne bo bez listwy nawet jak się wychlapie trochę wody to można ściągaczką jednym pociągnięciem doprowadzić sytuację do porządku a tak to lipa
  • Odpowiedz
@toresh: pisząc, że wystarczyłoby miałem na myśli tylko zatrzymanie wody w miejscu na prysznic. A to, że takie rozwiązanie będzie poza tym miało same wady: dodatkowy próg w przejściu (nie tak oczywisty, jak burta brodzika, a istniejący, będą się użytkownicy potykać), woda nie będzie tak ładnie spływać, a wręcz przy nawet minimalnej odchyłce posadzki od poziomu, może się okazać, że gdzieś woda sobie stoi i zasycha tworząc paskudne zacieki. Nie
  • Odpowiedz
@Marek_Licyniusz_Krassus: walkin nie wyklucza użycia szklanych drzwi, a to powinno mocno ograniczyć zalaną posadzkę. Poza tym zależy jeszcze od samej techniki brania prysznica. Mam walkin w łazience w kształcie długiej wąskiej kiszki, prysznic jest na jej końcu, nie jest niczym osłonięty (miała być tam dodana szklana półścianka, ale jakoś ważniejsze wydatki zawsze były). Gdy ja biorę prysznic, mokry jest obszar "brodzikowy" i najwyżej jakieś pojedyncze bryzgi dalej, właściwie wychodząc stamtąd
  • Odpowiedz
Tylko wtedy z walk in robisz kabinę prysznicową.

@Marek_Licyniusz_Krassus: zasadniczą wygodą i sensem walk-in jest to, że jest na równi z podłogą i że nie masz brodzika. A to, czy jest otwarty, czy częściowo bądź w pełni wygrodzony to jest zupełnie osobna kwestia.
  • Odpowiedz
@Marek_Licyniusz_Krassus: no nie wiem, dla mnie walk-in sprowadza się do zrównania powierzchni strefy prysznicowej z resztą podłogi. Fakt, może tam być brodzik, pod warunkiem, że będzie zlicowany z resztą podłogi. Normalny brodzik z burtami, nawet jeśli jest otwarty, bez kabiny, to wg mnie już nie jest walk-in.
  • Odpowiedz
zasadniczą wygodą i sensem walk-in jest to, że jest na równi z podłogą i że nie masz brodzika. A to, czy jest otwarty, czy częściowo bądź w pełni wygrodzony to jest zupełnie osobna kwestia.

@Jarek_P: no nie, walk-in to jest walk-in, czyli nie masz żadnych drzwi. Jak masz drzwi to masz po prostu kabinę bez brodzika, a to jest zupełnie co innego
  • Odpowiedz