✨️ Obserwuj #mirkoanonim Jest tu ktoś kto ogarnia #prawo ? Kupiłem niedawno mieszkanie na rynku wtórnym, które zostało odebrane od poprzedniego właściciela tydzień po podpisaniu aktu notarialnego (oczywiście potwierdziliśmy wszystko protokołem zdawczo-odbiorczym wraz ze stanami liczników). Po pół roku wspólnota przesłała rozliczenie wody i wskazany tam stan liczników jest w znaczącym stopniu zaniżony względem protokołu, a więc zostałem obciążony zużyciem wody poprzedniego właściciela za okres od podpisania aktu do wydania nieruchomości i prawdopodobnie nie tylko za okres od sprzedaży, tylko dużo dłuższy, ponieważ odczyty są bardzo zaniżone (tutaj dostawca mediów coś mógł z odczytami dodatkowo pochrzanić, gdyż różnica przez tydzień pomiędzy ich odczytami, a naszymi z protokołu jest bardzo wysoka. Co mogę w tej sytuacji zrobić? Czy zgodnie z prawem poprzedni właściciel ponosi koszty mediów do dnia podpisania aktu, czy do dnia przekazania rzeczy - nieruchomości? Mając protokół zdawczo-odbiorczy ze stanami liczników na dzień przekazania mieszkania jestem w stanie coś ugrać czy muszę za jego zużycie zapłacić? #nieruchomosci #kiciochpyta
@mirko_anonim: Nie bardzo wiem dlaczego wspólnota wysłała pismo do ciebie. To co było przez zakupem nie dotyczy ciebie. Po zakupie mieszkania powinieneś od razu uderzyć do wspólnoty z odczytami liczników i poprosić o rozliczenie. To nie jest jakiaś kosmiczna technologia, nawet najgłupsza osoba odpowiedzialna za rozliczenia we wspólnocie powinna to ogarnąć Idż do nich, wyjaśnij i poproś o korektę i wysłanie zawiadomienia do poprzedniego właściciela. Poszli po linii najmniejszego oporu,
Dlaczego ludzie dziękują zatrzymującym się samochodom na pasach, przecież to nie jest żaden akt łaski tylko gdyby nie ten obowiązek wprowadzony ileś tam lat temu to byłby dalej dziki zachód jak był kiedyś
Jest tu ktoś kto ogarnia #prawo ? Kupiłem niedawno mieszkanie na rynku wtórnym, które zostało odebrane od poprzedniego właściciela tydzień po podpisaniu aktu notarialnego (oczywiście potwierdziliśmy wszystko protokołem zdawczo-odbiorczym wraz ze stanami liczników). Po pół roku wspólnota przesłała rozliczenie wody i wskazany tam stan liczników jest w znaczącym stopniu zaniżony względem protokołu, a więc zostałem obciążony zużyciem wody poprzedniego właściciela za okres od podpisania aktu do wydania nieruchomości i prawdopodobnie nie tylko za okres od sprzedaży, tylko dużo dłuższy, ponieważ odczyty są bardzo zaniżone (tutaj dostawca mediów coś mógł z odczytami dodatkowo pochrzanić, gdyż różnica przez tydzień pomiędzy ich odczytami, a naszymi z protokołu jest bardzo wysoka. Co mogę w tej sytuacji zrobić? Czy zgodnie z prawem poprzedni właściciel ponosi koszty mediów do dnia podpisania aktu, czy do dnia przekazania rzeczy - nieruchomości? Mając protokół zdawczo-odbiorczy ze stanami liczników na dzień przekazania mieszkania jestem w stanie coś ugrać czy muszę za jego zużycie zapłacić?
#nieruchomosci #kiciochpyta
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim