Wpis z mikrobloga

Czy nauczę się jeździć autem jeśli będę używał kierownicy do PC pedałami? Chcę się najpierw oswoić z tym wszystkim,a ta symulowana jazda wydaje się spoko, ale nie wiem jak w praktyce to by wyszło i czy wrażenia są podobne

• 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@HADESP2K nauczysz się podstaw jak operowanie sprzęgłem, hamowanie czy kierowanie (jak masz dobrą kierownicę 720* obrotu z 3 pedałami i manualem), ale o czymś więcej zapomnij. Za to słyszałem, że ścigania i latania bokiem dobrze się uczy na symulatorze, bo masz jedynie wzrok i force feedback na kierownicy do operowania
  • Odpowiedz
@HADESP2K: to zupełnie coś innego. dochodzi wyczucie pojazdu, jego gabarytu, tego jak reaguje nawet to sprzęgło, które jest podstawą, dźwięki silnika, obroty itp. wiem, bo zaczynałam naukę na symulatorze, który niby profesjonalny, ale był dobry może tylko dla utrwalenia przepisów - komu ustąpić itp, ale sama kwestia prowadzenia pojazdu, to inna bajka.
  • Odpowiedz
@HADESP2K: Coś tam załapiesz, ale musisz kupić jakąś porządną kierownicę, skrzynie biegów i jeździć na manuału. No i sama gra musi być dostosowana do nauki spokojnej jazdy. Wszystko się rozbija o hajs jakim dysponujesz bo taki zestaw żeby miał sens to kwestia kilku koła
  • Odpowiedz
  • 1
Dobra czyli od razu kupię sobie gruza i będę się w normalnym aucie na drogach publicznych uczył jeździć, dzięki za rady

• Odpowiedz
@HADESP2K: Na jakichś parkingach w niedzielę czy na serwisówkach wzdłuż tras spokojnie możesz się uczyć :-) Rzecz jasna lepiej zrobić najpierw kurs i prawko, bo jak sobie wyrobisz jakieś c-----e nawyki to potem będziesz miał problem nauczyć się jak należy
  • Odpowiedz
@HADESP2K: to już lepiej kup gruza za 1500 i jeździj po polu.
Nie nauczysz się obsługi auta, a to na początku jest najważniejsze, żebyś nie spalił pierdyliarda godzin na "olaboga zgas", ale za to przyswoisz złe nawyki z gierek dla debili i jeszcze je przeniesiesz na drogę.
W grze auta nie gasną, za to taki stary dizelek bez turbo i EPC podbijającego obroty to w sam raz do nauki, a
  • Odpowiedz
@Wredna_pomarancza: Ty w buraki wjechałaś na wyjeździe z WORD-u więc siedź cicho xD

@HADESP2K Czytałem opinię że kierowcy simowi gdy przesiadają się do prawdziwych aut na torach mają łatwiej, bo opanowali już dynamikę jazdy autem, a dostają dodatkowe bodźce z przeciążenia i przechylenia.

Tylko że podczas jazdy codzienniej nie wykorzystujesz skilli z wyścigów i to się słabo przekłada. Na początku będziesz jeździł powoli i najważniejsze co się liczy to
  • Odpowiedz
@HADESP2K: trudne pytanie się wylosowało. Niby tak bo będziesz miał nawyk używania prawej nogi do dodawania gazu i lewej do wszystkiego innego, ale na prawku to za mało i bardziej liczy się wyczucie sprzęgła przy ruszaniu
  • Odpowiedz
@HADESP2K: Nie, jeśli chcesz się nauczyć obsługi auta. To najlepiej byłoby pojeździć po jakimś małym placu parkingu lub czymś podobnym gdzie zanim wyjedziesz na miasto się nauczysz wrzucać biegi i obsługi. Na początku nawet na sucho bez jeżdżenia.
  • Odpowiedz
@HADESP2K: Nie nauczysz się. Jeszcze możesz wyrobić złe nawyki. Już lepiej jeździć rowerem po mieście, w którym chcesz zdawać egzamin.
  • Odpowiedz