Wpis z mikrobloga

Ktoś ma doświadczenia z suchą podłogówką w starym domu? Chcę zamontować PC i wyszło mi że wymiana grzejników na niskotemperaturowe wyjdzie więcej niż zbudowanie suchej podłogówki - panele na starej podłodze chcę ponownie ułożyć na suchej podłogówce. No i odpadają gabaryty grzejników które w tym przypadku byłyby bardzo dużo dla temperatury 45 stopni. Ale nie wiem jakie straty względem normalnej podłogówki ma takie rozwiązanie, pod obecną drewnianą podłogą jest grunt i jakiś gruz. No i podłogi są trochę krzywe ale to nie przeszkadza.

#ogrzewaniepodlogowe #ogrzewanie #remont #remontujzwykopem #czystepowietrze #pompaciepla
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

pod obecną drewnianą podłogą jest grunt i jakiś gruz. No i podłogi są trochę krzywe ale to nie przeszkadza.

@Viado: no to wywalasz wszystko, kopiesz na tyle głęboko by dac chudziaka i styropian 20cm a potem normalną posadzkę z rurkami co pewnie wyjdzie niewiele drożej od tej suchej podłogówki a przynajmniej ciepło nie bedzie ci spierdzielać do ziemi
  • Odpowiedz
Chcę zamontować PC i wyszło mi że wymiana grzejników na niskotemperaturowe wyjdzie więcej niż zbudowanie suchej podłogówki

@Viado: jakim cudem? To jest aż nierealne.
  • Odpowiedz
co pewnie wyjdzie niewiele drożej od tej suchej podłogówki

@darek-jg: wyjdzie dużo taniej

ciepło nie bedzie ci spierdzielać do ziemi

@darek-jg: przy suchej podłogówce nie ucieka. Masz specjalne systemy, np gotowy styropian wyfrezowany w który wkładasz tylko rurki. Ale to jest super drogie, nie wiem jakim cudem mu wyszło taniej niż grzejniki.
  • Odpowiedz
  • 0
@ksiak: Bo sobie zrobię to sam a nie będę musiał się użerać z januszami od wylewek/podłogówek i ich wycenami z kosmosu oraz terminami za 2 lata. No i jeden grzejnik WT muszę wybulić z 2k a takich mam 8
  • Odpowiedz
@Viado: Ale nadal to się nie spina. Termin na wylewki to masz praktycznie miesiąc a czasami nawet z dnia na dzień da radę. A położenie mokrej też możesz sobie sam zrobić tylko potem wylewki. Do tego są specjalnie maty by wygodniej było ale i tak trzeba to kołkować do stropu by nie podniosło przy zalewaniu wylewki.

No i jeden grzejnik WT muszę wybulić z 2k a takich mam 8

Daj
  • Odpowiedz
  • 0
Link do grzejnika: https://www.tanie-ogrzewanie.pl/purmo-cv-do-pompy-ciepla/grzejnik-purmo-do-pompy-ciepla-cv33-900x2000x152mm-przylacze-d50mm,,rid,28454.html

Płyta: https://instalco.pl/pl/p/Plyta-Sander-ALU-Standard-EPS300-25mm-element-prosty-z-podwojnym-lukiem/235?srsltid=AfmBOopZEpVKmdPe5j01W35K5J_V5GLHB6v1h1gIvovhm_KrPi6jg9OF

Same wylewki w całym domu wyjdą mnie z 5k, a do tego jeszcze trzeba doliczyć inne materiały. Za płyty do ogrzewania dam trochę więcej - około 6k ale będę mógł sobie robić dom etapami. No i wylewka na drewnianej podłodze nie za bardzo mi pasuje
  • Odpowiedz