Wpis z mikrobloga

Hej, mam pytanie o kompa… rozglądam się za czymś za około 6 tysięcy, to mój pierwszy komputer stacjonarny. Na ten moment interesuje mnie ten:

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/komputery-pc/komputery-stacjonarne/komputer-lenovo-legion-t5-26irb8-i5-14400f-32gb-ram-1tb-ssd-geforce-rtx4060ti-windows-11-home-1?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwzby1BhCQARIsAJ_0t5MCMLqDKDocS2Q1EBXVLvERgWf1YVoHcQxB2FdTUpRvP0AWcdsmkOgaAj0TEALw_wcB

Ale koleżka z pracy jakiś czas temu polecał mi ten, on jest droższy pomimo takiej samej specyfikacji? czy ja czegoś nie rozumiem? Może mi ktoś wyjaśnić, pomóc? O co tu chodzi :)

https://www.x-kom.pl/p/1221771-desktop-g4m3r-hero-i5-14400f-32gb-1tb-rtx4060ti-w11x.html

#komputery #gaming #it
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

a co polecisz? :)

@Muumineekk: przede wszystkim zestaw na procesorze AMD i najnowszej platformie AM5 z pamięciami DDR5. Grafika od biedy ujdzie, ale powinna być w wersji 16GB i wtedy już będzie względnie dobrze, choć może wyjść odrobinę drożej (ale będzie sporo lepiej)

Polecam się w tym miejscu:
#majk3lskladapcty
  • Odpowiedz
@Muumineekk: Oba te komputery są jak najbardziej ok. Wydajnościowo to wszystko będzie na nich działać, w rozdzielczościach 1080-1440p. Ale...

Gotowce są zwyczajnie k------o drogie, a i często w jednym kompie bundluje się podzespoły z d--y, żeby pozbyć się jakiegoś gówna, którego nikt nie chce kupić. Paskudne obudowy, jakieś, k---a, LEDy, kamerki, kiepskie klawiatury... Bundluje się również oprogramowanie - a więc dostaniesz z kompem tony śmiecia, jakieś antywirusy z p---y, chiński pakiet biurowy i inne gówna.

A najgorsze są korpogotowce - takie jak ten HP i Lenovo z linków. One są często składane z komponentów, które są produkowane wyłącznie dla określonego producenta. Więc masz często niewymiarową płytę główną, złącza z d--y, albo brak złącz, jakieś dziwaczne zasilacze, pamięć w jednej kości, obudowę o dziwnych wymiarach, do której nic nie pasuje i tak dalej. Bardzo często występują też inne problemy - często chłodzenie jest niewymiarowe, a że płyta główna jest nieznormalizowana, to nie da się go wymienić. Dostaniesz więc gorącego w c--j kompa, głośnego w c--j, a do klasycznego bloatware'u dorzuć jeszcze korpobloatware - jakieś HP Assistance, HP Service Provider, Lenovo Driver C--j Assistance i tak dalej. Często dostęp do środka jest utrudniony (kwestia gwarancji, ale Dell to potrafi z------ć obudowy nitami), więc komputer zarośnie syfem, a Ty nic z tym nie zrobisz. Będziesz mógł podziwiać zwały kurzu przez obleśną pleksę. Ba, nie będziesz mógł sobie nawet dysku dołożyć. O ile, rzecz jasna, będzie takie złącze, bo korpopłyty główne są często dodatkowych złącz
  • Odpowiedz