Wpis z mikrobloga

W-------m się wiec pisze ku przestrodze, zakupiłem stacjonarnie dokładnie ten watomierz:

http://allegro.pl/licznik-energi-miernik-mocy-watomierz-gb202-i4092562489.html

Okazuje sie że nie pasuje on do większości Polskich gniazdek, posiada uziemienie zgodne ze standardem typu F (uziemienie jest na dwu metalowych klipsach po bokach wtyczki i brak miejsca na bolec), w Polsce natomiast obowiązują standardy gniazdek E i C (czyli uziemienie z bolcem lub jego brak), także watomierza nie podłączymy do gniazdka z bolcem, czyli praktycznie każdego. Będę zmuszony używać go z jakimś przedłużaczem bez uziemienia, co zbyt dobre nie jest, lub przerobić go tracąc gware.

Miernik ten za c--j nie powinien być sprzedawany w naszym kraju bo nie jest on zgodny z Polskimi standardami gniazdek!

Szkoda ze nie zwróciłem na to uwagi podczas zakupu.

#elektronika #elektryka #zakupy #w--------m
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mac_1: no pewnie ściągane zza odry i dlatego taniej. Jakie urządzenie chcesz mierzyć? Niektóre mają wtyk uniwersalny schuko+bolec, więc wystarczyłaby tylko jedna przejściówka.
  • Odpowiedz
@Strigiformes: zasadniczo różne ale głównie chodzi mi o komputer, także kompa podłącze bo większość kabli komputerowych ma standard E/F czyli zarówno miejsce na bolec jak i metalowe klipsy po bokach, pozostaje problem z uziemieniem po stronie gniazdka, pewnie przerobie jakiś zgodny ze standardem E/F wywalając z niego bolec i zostawiając uziemienie na blaszkach.
  • Odpowiedz
@sidhellfire: kupiłem stacjonarnie w sklepie, w sumie nie wiem czy mogę ale pewnie jakbym poszedł sie kłócić to pewnie tak, jest tylko taki problem że potrzebuję watomierza na już także nie widzi mi się go zwracać pomimo że jest c-----y, muszę to wziąć na klate i tyle, ale mirków zawsze warto ostrzec przed zakupem szmelcu.
  • Odpowiedz
@Strigiformes: o dokładnie, takie coś byłoby ideolo, zapytam kiedyś w elektroniku jak będę przy okazji, szkoda tylko ze przejściówka to 1/4 ceny watomierza :/
  • Odpowiedz
@mac_1: sprzedawca na tej aukcji dość jasno sugeruje, że pasuje on do gniazdek z bolcem, gdyż w takie właśnie jest wsadzone na zdjęciu. Photoshop czy wyrwany bolec na potrzeby zdjęcia... ciekawe
  • Odpowiedz