Aktywne Wpisy
mickpl +1098
Pamiętacie tego dewelopera co kwiczał na Komisji Infrastruktury o wykreślenie minimum miejsc parkingowych przed wystąpieniem Sroki z Murapolu jako "strony społecznej"? No to mu wrzucili do ustawy o pomocy powodzianom XD
#nieruchomosci
#nieruchomosci
ziuaxa +130
ZBIÓRKA HAJSU NA 1-godzinnego LAJVA/Q&A dla SEBASTIANA #sebcel
Wiemy, że Sebuś ostatnio ma ciężki czas i kompletnie brakuje mu motywacji do biegania więc postanowiłem coś z tym zrobić!
TERAZ
ZASADY ZRZUTKI:
Wiemy, że Sebuś ostatnio ma ciężki czas i kompletnie brakuje mu motywacji do biegania więc postanowiłem coś z tym zrobić!
TERAZ
ZASADY ZRZUTKI:
Ktoś też widziałem pisał rzeczy w stylu "no teraz to i tak nie będzie sukcesów, bo dzieci wolą siedzieć w smartfonach". To jest słaby argument. Głównym problemem jest to, że w Polsce nie opłaca się uprawiać sportów olimpijskich, a w innych krajach się da. I to nawet nie bogatszych. Świetnym przykładem są Węgry, ale też Rumunia czy Chiny. Tak jak długo to będzie utrzymywać w aktualnym stanie rzeczy tak długo taka Świątek, Lewandowski czy Kowalczyk to będą jakieś błędy w symulacji.
Najlepszym przykładem sportu jest w tym wszystkim pływanie. Dyscyplina piękna, emocjonująca i prestiżowa olimpijsko. A my się temu tylko przyglądamy i się cieszymy jak ktoś wejdzie do półfinału. Australia, która teraz dominuje w tym sporcie też się kiedyś w------a jak Wielka Brytania i postanowiła zmienić coś w swoim szkoleniu. Efekt? Błyskawiczny. Mnóstwo medalistów, rewelacyjne szkolenie, POMOC MŁODYM SPORTOWCOM i tak dalej. Pobudzili wiele dyscyplin co spowodowało, że nawet w siatkówce zaczęli się pojawiać na dużych turniejach.
Tak mnie wzięło na sentymenty też, bo mam wrażenie, że w tym kraju sportem rządzą nie ludzie z pasją tylko ludzie tacy jak Piesiewicz. Ludzie, których jedynym argumentem za jest to, że potrafią skołować pieniądze.
Trudno te Igrzyska zapewne zakończą się jakimiś ponad dziesięcioma medalami. Może moja #siatkowka coś w końcu dostanie od losu. Coś tam zdobędą kajakarze, coś tam przywiezie ekipa lekkoatletów, panie w speedclimbingu. I tak będziemy chodzić od ściany do ściany i nic to nie będzie przynosić poza stałą liczbą raz bliżej 10, raz bliżej 15. Raz na jakiś czas pojawi się taka Świątek, Jędrzejczyk czy Blanik - indywidualne postacie z dyscyplin, które w Polsce są niszowe. Nawet w tak cholernie popularnych skokach narciarskich nie udało się utrzymać kontynuacji bo miejsce w kadrze zawsze musiały mieć Miętusy, Pilchy i Koty. C--j z tym wszystkim. Może zrobienie Igrzysk w tym kraju by jakoś podziałało pozytywnie na rozwój sportów olimpijskich, ale co ja tam gadam XD Nikt się na taki krok nie zdecyduje w tym państwie.
@vasos: wierzysz w to jeszcze po latach kompromitacji kopaczy? W nich wpakowano nieporównywalnie więcej kasy więc jak coś miałoby wstrząsnąć krajem na tyle żeby doszło do zmiany to właśnie to kopanie się po czole a nie brak medalu w dyscyplinie o której większość słyszy raz na 4 lata
@vasos: Moje pierwsze letnie Igrzyska oglądane świadomie to było Sydney 2000. Potem były Ateny 2004 i pamiętam jak w studiu po ceremonii zamknięcia debatowano co zrobić, żeby było lepiej w Pekinie. Po Pekinie apelowano, żeby już zacząć myśleć o Londynie bo wszyscy nam odjeżdżają.
Takie same głosy pojawiały
@Tobyyy: przed tym tez jakos niezbyt wygrywalismy poza wspomianymi bledami w symulacji ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Czyli może lepiej
Za dużo się patrzy
1. Subiektywnie - Polacy nie cenią sobie dyscypliny fizycznej jako naród
2. Większość związków sportowych w Polsce to głęboki PRL mentalny i strukturalny
3. Sport zawodowy wymaga inwestycji w infrastrukturę, a to dość mocno podupadło po PRLu, gdzie rzeczy typu igrzyska służyły propagandzie, a samo dbanie o dyscyplinę fizyczną wpisywało się w "ducha socjalizmu". Obecnie trochę tu poprawia generalnie, ale sporo sportów olimpijskich to absolutna nisza, gdzie nikt raczej nie wyłoży poważnych pieniędzy
4. Coraz głębsza profesjonalizacja każdego sportu, gdzie różnice sprowadzają się do marginal gains w sprzęcie i metodach treningowych, co do zasady wymaga głębszej inwestycji. Talent ma znaczenie, ale kiedy każdy naród wystawia talenty, to takie rzeczy przechylają szalę na