Wpis z mikrobloga

#budowadomu
Jak wywiercić otwór na kabel w profilu metalowym który jest 10cm od ściany?
Mam uchwytu kątowy do bitów, w teorii 5cm wiertło które montuje się jak bit by wystarczyło. Mam też dremel i próbowałem wyciąć kwadracik, ale ciężko idzie...
WMPP - #budowadomu
Jak wywiercić otwór na kabel w profilu metalowym który jest 10cm o...

źródło: 1000005324

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WMPP: a co jest po drugiej stronie ściany? Bo może przewiercenie się na wylot przez ścianę by móc potem wiercić długim wiertłem do metalu na wprost, choć brzmi dramatycznie, byłoby najprostsze? Dziurę w ścianie potem gipsem zatkasz.
Bo przez profil od drugiej strony nie możesz?
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Jarek_P: niestety, tu jest już środek ściany, musiał bym mieć wiertło 12m :) lub przez elewacje pod kątem. Już wolę tym dremelem po omacku
  • Odpowiedz
@WMPP: Ale sobie wybrałeś miejsce... rozumiem, że ten profil jest zabetonowany i gruby bo kawałek konstrukcji i chcesz w niego wpuścić kabel żeby ukryć w środku? I jeszcze nie chcesz wiercić od czoła przez dwie ścianki bo Ci estetyka nie pozwala na taką dziurę ;-) Wiesz... zawsze można to potem przykryć jakąś ładną maskownicą (zaślepką).

Chyba niczym innym niż dremelem tego nie zrobisz, tylko musisz mieć porządną tarczę a nie te
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@kwanty: ta... Ta stał to chyba 6mm. Wcześniej zapomniałem powiedzieć i tym wykonawcy i teraz mam problem. Zabetonowane na 1m. Te wiertła były by najlepsze, tylko trzeba te 10mm średnicy mieć aby dławik kablowy tam wsadzić i kabla nie przeciąć. Będę szukać jakiś takich wierteł, to co podałeś to fajne
  • Odpowiedz
@WMPP: To ja bym jednak dremelem próbował z tarczami. Mam podobne słupy pod pergolę (roleta rzymska pozioma), też podobnej grubości i jak wierciłem małe otworki (3-4mm) pod uchwyty to wcale lekko nie było a miałem dostęp od czoła i mogłem przycisnąć. Tutaj jak chcesz gruby otwór wywiercić z takimi ograniczeniami... to wcale lekko nie będzie :-/

Jak mi montowali te słupy to goście zapomnieli o kilku otworach 10mm i widziałem
  • Odpowiedz
@WMPP: dremelem od boku przez 6mm stali... niby da się, ale to będzie katorga. I raczej nie kilka tarczek, raczej kilkanaście/dziesiąt.
Czemu nie chcesz tego przewiercić przez całość od frontu? Przecież zewnętrzny otwór możesz potem zaszpachlować choćby poxiliną tak, że śladu nie będzie.
  • Odpowiedz
@WMPP: ten frez jest do fazowania otworów, wgłębnie nim nic nie zrobisz. Wiertełkiem pewnie przewiercisz, tylko nie za szybkie obroty na wkrętarce daj no i wierteł kup kilka. Tylko.... otworek 2,5mm to chyba ciut mało?
  • Odpowiedz
@WMPP: to dobrze ci radzę, poddaj się od razu. Bo wywiercenie wiertarką trzymaną w ręku otworu w takiej grubej stali to będzie pewne wyzwanie nawet przy wierceniu od frontu, ale wtedy będzie to przynajmniej realne. Tak jak Ty to chcesz zrobić... nie widzę tego, nie widzę w ogóle. Do zrobienia, ale kosztem paru godzin chechłania kolejnymi tarczkami, a finalnie będziesz miał dziurę wyglądającą, jakby tam się ufo przebiło. Oczywiście, o
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@inrain88: @Jarek_P @kwanty chcecie zobaczyć jaką mam ładną dziurkę? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Powiększana najpierw 1.5mm, potem 2.5mm a na koniec ten frez czołowy 20mm. Tylko sprzęt kątowy się grzeje tak bardzo, że przez rękawice parzy po minucie
WMPP - @inrain88: @Jarek_P @kwanty chcecie zobaczyć jaką mam ładną dziurkę? ( ͡° ͜ʖ ͡...

źródło: 1000005343

Pobierz
  • Odpowiedz
@WMPP: No proszę, zmęczyłeś :-) Gratuluję! Następnym razem spędzisz 3 razy więcej czasu na planowanie konstrukcji i zrobisz 10 dodatkowych dziurek (przepraszam... otworów), tak na wszelki wypadek, a nóż się przyda w przyszłości :-)

Mech... jak ja nie lubię takich akcji - człowiek się przez dzień męczy nad jakimś detalem bo zapomniał albo nie pomyślał podczas projektowania, kiedy było to super proste do zrobienia... a żona i tak będzie pyskować
  • Odpowiedz
@WMPP: 10 minut akcji a ile się do tego przygotowałeś? sprzętu kupowałeś, na wykopie siedziałeś i męczyłeś klawiaturę, etc...

Anyway, job done ;-)
  • Odpowiedz