Wpis z mikrobloga

via Android
  • 0
@o__0 no właśnie z tego przepisu zrobiłem i ewidentnie coś wyszło mi nie tak.
Jutro zamówię capute na allegro i będę robił 2 podejście ale się jeszcze trochę doszkole
  • Odpowiedz
@lordsiu: mąka która ma minimum 12% białka, najlepiej włoska np. Caputo Pizzeria, ciasto powinno mieć ok. 60% wody, a kulka na pizze ok. 275g, co daje nam +/- 170g mąki, 100g wody, 5g soli, 5g oliwy, 3-4g drożdzy świezych żeby w tak krótkim czasie przerobiły co nieco

  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@sorasill właśnie zamówię sobie z allegro ta mąkę i następne podejście zrobię już na caputo.

Na czasie wyrastania aż tak mi nie zależy mogę czekać dobę albo i 3 żeby sobie doszło.

Piekarnik niestety ale max to 230 stopni.
Mogę też spróbować położyć kamień na grillu wydaje mi się że ten pod 400stopni
  • Odpowiedz
@lordsiu: zrób se z kartonu, ciasto 24h to topka, wiec generalnie urywasz do 3 kulek, 2g drożdzy, piecz w piekarniku, na spokojnie, jak sie wkręcisz będzie bardziej top :)
  • Odpowiedz