Wpis z mikrobloga

Wszyscy mówią o Kore Południowej, a tutaj szykuje się nam nowy pretendent w wyścigu o najniższy wskaźnik TFR - Chile. Spadek dzietności r/r na ten moment wynosi 22%.
W oparciu o 4 miesiące (styczeń - kwiecień 2024) TFR wynosi u nich aktualnie 0.89
W Korei Południowej za ten sam okres (styczeń - kwiecień 2024) TFR wynosi 0.69.
Trochę jeszcze im brakuje, ale jak widać bardzo się starają, tym bardziej że w Korei Południowej tempo spadku wyhamowuje (-4,2% r/r). Po prostu nie ma już z czego spadać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#demografia
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Klimbert: skąd masz te dane, pytam bez złych intencji, jakiś czas temu był tutaj artykuł o tajlandi z informacją o dzietności 1.0 za ostatni rok, z ciekawości spojrzałem w google i każde żródło podawało inną dzietność oczywiści zbliżoną do 1,0, ale pytanie skąd te rozbieżności? różnice w metodologi? liczenie z migrantami/bez?

Korea to zupełnie inna kultura - konfucjańska, gdzie tzw. wyścig szczurów jest jeszcze silniejszy niż w cywilizacji zachodniej, ale
  • Odpowiedz
  • 2
@HaPe: w 2023 mieli TFR na poziomie 1,05 (urodziło się wtedy 249.703 dzieci).
Szczerze mówiąc sam nie wiem skąd te różnice, ale one tak naprawdę nie są duże.
Dane mam od pasjonatów demografii z Twittera, którzy liczą i zbierają je na podstawie oficjalnych danych podawanych przez krajowe urzędy (wyszukaj np. Birth Gauge).
  • Odpowiedz