Wpis z mikrobloga

@yousouyou no właśnie nie kupujesz termimixa i do widzenia. Żeby termimix działał, musisz płacić abonament - to tak jak z tymi prezentacjami starym babom z garnkami. Wciskają im garnki za kilka tys. złotych żeby potem je spłacać z rok dwa.
Taka pani pokręci trochę dupą, żebyś potem ty spłacał w robocie kuchennym z zawyżoną ceną jej pensję przez rok na przykład.

Dodatkowo taki termimix oczywiście nie jest do końca życia, musisz
  • Odpowiedz
@NewBlueSky bo abonament termimixa nie ma kompatybilności wstecznej

Po kilku latach będzie garnkiem na podstawowe funkcje

To tak jakbyś kupił sobie BMW ale podgrzewanie foteli jest na abonament i ci wycofają funkcję po kilku latach - na co ci taki samochód i jak go potem sprzedasz?
  • Odpowiedz
@marek2121

@Ka4az: przecież 99% ludzi co kupiło thermomixa nigdzie tego nie reklamuje ani nic, po prostu go używa. Jedynie w rozmowie ze znajomymi co najwyżej napomni pozytywnie/negatywnie. Nawet jak znajomy się zdecyduje na zakup to przecież osoba, która poleciła nie ma w tym zysków bo nie jest sprzedawcą. Wątpię żeby ktoś reklamując thermomixy stracił jakiekolwiek pieniądze.

No i tu nie masz za dużo racji, bo założeniem sprzedaży Thermomixa przez
  • Odpowiedz
@yousouyou: ponieważ przedstawicielom nie zależy na sprzedaniu tobie Thermomixa, abyś sobie korzystał i zapomniał o tej firmie, ale przy sprzedaży od razu namawiają Cię na zostanie przedstawicielem (oczywiście pod nimi) i sprzedawanie dalej swoim ludziom XD

@yousouyou no właśnie nie kupujesz termimixa i do widzenia. Żeby termimix działał, musisz płacić abonament - to tak jak z tymi prezentacjami starym babom z garnkami. Wciskają im garnki za kilka tys. złotych żeby potem je spłacać z rok dwa.

Taka pani pokręci trochę dupą, żebyś potem ty spłacał w robocie kuchennym z zawyżoną ceną jej pensję przez rok na przykład.

No nie wiem, mamy thermomixa i nikt nas nie napastuje ofertami :D Raz na rok się odezwie sprzedawca bo jakieś promki mają czy to na program czy tam jakieś gadżety, ale wystarczy podziękować i koniec tematu. Mniej uciążliwe i bardziej przydatne niz bank pytający się czy nie chcę wziąc kredytu, albo dostawca internetu informujący co 3 miesiące, że mają super
  • Odpowiedz
@yousouyou od zawsze. Jak amway Avon czy inny oriflame. Tu chodzi o to ze zarabiasz na wszystkich nad toba w tej piramidzie.

@Aou: Może mylę pojęcia, ale piramida finansowa polega na zaspokajaniu roszczeń aktualnych klientów z pieniędzy uzyskanych od nowych klientów. MLM może być piramidą finansową i odwrotnie, ale to nie to samo. Piramida może być bez żadnego specjalnego marketingu, a MLM może być bez piramidy finansowej.

Avon, Oriflame
  • Odpowiedz
@yousouyou odpowiadają mi zakupy w sklepie stacjonarnym lub internetowym, a nie uniezależnienie od jednej osoby kupując sprzęt za kilka tysięcy i od niej ma generalnie zależeć to czy będę mógł coś sobie ciepłego zjeść, jak by coś się w tym sprzęcie z-----o

Najsłabszym elementem w każdej firmie jest człowiek jak nie da się go zastąpić to ta firma nie działa normalnie.
  • Odpowiedz
@Mihaueck to nie muszę wtedy przepłacać za mikser kilka tysięcy złotych, bo jaki to ma sens?

Właśnie dlatego są potrzebne te prezentacje, żeby wcisnąć ci ten abonament bo nigdzie się z tym jawnie nie reklamują.
  • Odpowiedz
@Czeski_Pablo taki sam jak zakup TM w okolicach 2000 roku gdy był mikserem z 2 pokrętłami. U mojej siostry taki stary sprzęt chodził od 1999 do 2023 - znajdź mi sprzęt na rynku który tyle pochodzi
  • Odpowiedz
@Ka4az no chyba Thermomixa to z wykopu znasz. Nikt mnie ani żony nie namawiał, przyjechała babka, kupilim i nara

@Mihaueck: no nie, bo na blisko siedzę. Widocznie trafiliście na konkretną osobę albo jasno daliście znać.
  • Odpowiedz
@Mihaueck tylko przez te 20 lat mogę sobie kupić kilka nowych mikserów nie płacąc abonamentu xd

Czemu nikt nie używa 20 letnich pralek albo 20 letnich samochodów z abonamentem na podgrzewane fotele? Xd
  • Odpowiedz
@yousouyou odpowiadają mi zakupy w sklepie stacjonarnym lub internetowym, a nie uniezależnienie od jednej osoby kupując sprzęt za kilka tysięcy i od niej ma generalnie zależeć to czy będę mógł coś sobie ciepłego zjeść, jak by coś się w tym sprzęcie z-----o

Najsłabszym elementem w każdej firmie jest człowiek jak nie da się go zastąpić to ta firma nie działa normalnie.

@Czeski_Pablo: Ale przeciuez Vorwerk to normalna firma, zgłaszasz
  • Odpowiedz
MLM

@Ka4az: No i jak niby wciągasz znajomych i rodzinę sprzedając im Thermomix? Kupujesz albo nie, to nie jest tak, że każdy kto ma Thermomix sprzedaje je dalej albo sprzedaje kolejne.
  • Odpowiedz
No i jak niby wciągasz znajomych i rodzinę

@Vetinari: A frajerzy z mlm też mogą zarabiać na rynku forex, nikt im nie każe budować struktur. To nie na tym polega, że każdy werbuje kolejnych.
  • Odpowiedz
op nie ma pojęcia co to piramida finansowa

@apeee: To zdefiniuj proszę.

Bo 'piramida finansowa' to pojęcie potoczne. Odnosi się zarówno do schematu ponziego, jak i MLM. Może być z produktem i bez.
  • Odpowiedz