Wpis z mikrobloga

powiedzcie mi czy jest jakis kalkulator IKE? mam na mysli to, ze kurcze, przeczytalem opinie ze nawet jakbym wplacal max limit na IKE przez reszte zycia swojego, czyli po 2k miesiecznie obecnie, to na koniec jak bede chcial przejsc na emeryture to mi wyjdzie jakies 2k z tego wlasnie na tamtejsze pieniadze xd prawda to? jak realnie do tego podejsc i ocenic to? #finanse #ekonomia
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
na emeryturze dalej mozesz wpalcac na IKE

@PedzacaGuma: no zajebiscie, tak jakby 30 lat wplacania tam to bylo za malo xD to jest to wlasnie podejscie tych wszystkich dusigroszy jarających się finansami osobistymi. oszczedzac do ostatnich sekund swojego zycia, tak zeby gowno pozniej z tego miec. grunt oszczedzac :P
ale dzieki za linka. mam 32 lata i planowalem wplacac az do 60 roku zycia max ile mozna
  • Odpowiedz
@stary_grat: no dobra, ale niektórzy i pracują do 70,a nawet i więcej i to w dzisiejszych czasach :) + myslałem, ze amsz 55 lat, że liczysz iz dostaniesz max 2k miesięcznie za wpłaty maksymalne.

PS. Pamietaj, że to się liczy jako wpłąty po 23k rocznie, a historycznie max wpłaty wyglądały tak jak na wykresie i już patrząc na przyszły rok zakładam, że zwiększy się o 2-3k
PedzacaGuma - @stary_grat: no dobra, ale niektórzy i pracują do 70,a nawet i więcej i...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
@stary_grat: dodam jeszcze, że mam podobny wiek i gdzieś czytałem wyliczenia, że obecna średnia krajowa to 8-9k, a w roku 2065 bedzie to 27-29k. Czyli w teori jesli IKE będzie istniec to max wpłata na IKE w 2065 będzie koło 90k ( ͡° ͜ʖ ͡°) Tutaj tez nie uwzgledniona jest zmiana waluty na EUR np. co moze sie wydarzyć
  • Odpowiedz