#elektryka #pge #prad #niewiemjaktootagowac Co muszę zrobić żeby zweryfikować czy licznik prądu poprawnie liczy zużycie prądu? Mam podejrzenie że znacznie zawyża. Średniodobowe zużycie mam na poziomie 12 kwh. Pokupiłem sobie gniazdka z pomiarem prądu i udało mi się znaleźć jakieś 7 kwh, ale nie mierzyłem tych "cięższych" sprzętów typu indukcja czy piekarnik. Ktoś miał taką sytuację i wie gdzie się zgłosić? Od razu do pge czy najpierw ktoś, kto by sprawdził instalację? Bo już mam dosyć tak wysokich rachunków
@xorgx33: zapłać elektrykowi za pomiar rezystancji izolacji i i montaż podlicznika na całą instalacje, wyjdzie taniej niż opłata za wymianę i ekspertyzę dobrego licznika.
@xorgx33 można zamontować podlicznik w rozdzielnicy, koszt trójfazowego to około 100 zł, ewentualnie droższy na wifi i z podglądem na apce np. zamel mew-01. Najwięcej energii biorą urządzenia z grzałką. PGE Ci wymieni licznik, stary odda do analizy która za pewne wykaże że jest sprawny a Ty zapłacisz za usługę.
@xorgx33 nikłe szansa, że licznik źle liczy. Po za tym 12 kWh na dom to też nie jest jakaś mocno zawyżoną wartość. Lepiej zacznij kombinować jak zacząć oszczędzać.
@xorgx33 mam zużycie około 10 na dobę, w grudniu jak więcej piekę i gotuję to trochę wyższe. Zakładałbym że wszystko z Twoim licznikiem jest ok. Taka indukcja czy piekarnik zużywają sporo
Co muszę zrobić żeby zweryfikować czy licznik prądu poprawnie liczy zużycie prądu? Mam podejrzenie że znacznie zawyża.
Średniodobowe zużycie mam na poziomie 12 kwh.
Pokupiłem sobie gniazdka z pomiarem prądu i udało mi się znaleźć jakieś 7 kwh, ale nie mierzyłem tych "cięższych" sprzętów typu indukcja czy piekarnik.
Ktoś miał taką sytuację i wie gdzie się zgłosić? Od razu do pge czy najpierw ktoś, kto by sprawdził instalację? Bo już mam dosyć tak wysokich rachunków
Najwięcej energii biorą urządzenia z grzałką.
PGE Ci wymieni licznik, stary odda do analizy która za pewne wykaże że jest sprawny a Ty zapłacisz za usługę.