Wpis z mikrobloga

#elektryka #pge #prad #niewiemjaktootagowac
Co muszę zrobić żeby zweryfikować czy licznik prądu poprawnie liczy zużycie prądu? Mam podejrzenie że znacznie zawyża.
Średniodobowe zużycie mam na poziomie 12 kwh.
Pokupiłem sobie gniazdka z pomiarem prądu i udało mi się znaleźć jakieś 7 kwh, ale nie mierzyłem tych "cięższych" sprzętów typu indukcja czy piekarnik.
Ktoś miał taką sytuację i wie gdzie się zgłosić? Od razu do pge czy najpierw ktoś, kto by sprawdził instalację? Bo już mam dosyć tak wysokich rachunków
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@xorgx33 można zamontować podlicznik w rozdzielnicy, koszt trójfazowego to około 100 zł, ewentualnie droższy na wifi i z podglądem na apce np. zamel mew-01.
Najwięcej energii biorą urządzenia z grzałką.
PGE Ci wymieni licznik, stary odda do analizy która za pewne wykaże że jest sprawny a Ty zapłacisz za usługę.
  • Odpowiedz
@xorgx33 nikłe szansa, że licznik źle liczy. Po za tym 12 kWh na dom to też nie jest jakaś mocno zawyżoną wartość. Lepiej zacznij kombinować jak zacząć oszczędzać.
  • Odpowiedz
@xorgx33 mam zużycie około 10 na dobę, w grudniu jak więcej piekę i gotuję to trochę wyższe. Zakładałbym że wszystko z Twoim licznikiem jest ok. Taka indukcja czy piekarnik zużywają sporo
  • Odpowiedz