Wpis z mikrobloga

#gielda #xtb
Garść bezcennych informacji #pdk po tym tygodniu na XTB.

Wolumen:
Papier zaliczył największy wolumen od końcówki lipca 2021. Wtedy kurs na poprawienie maksów potrzebował nieco ponad 7 miesięcy.
Wcześniej podobny wolumen był w lutym 2021. Od tamtego czasu kurs potrzebował 13 miesięcy na poprawienie maksów.
(niebieski prostokąt)

Obroty:
Największy w historii obrót na spadkowej świecy był też w ostatnim tygodniu lipca, ale roku 2020. Przemieliło się papierów za 447 mln zł. Po tamtym tygodniu rynek potrzebował 26 miesięcy by zrobić nowe maksy. (pomarańczowa strzałka i linia).

W tym tygodniu mieliśmy drugi najwyższy tygodniowy obrót w historii i też był na spadkowej świecy, zmieliło się w papierach 403 mln zł. Jak na ten papier, to kasa nie była mała.

Czysto technicznie - papier siedzi przy wsparciu na szybkiej linii trendu kreślonej od października 2023 (nawet jej jeszcze nie dotknął)
Kolejna linia rysowana od marca 2022 przechodzi w okolicy 46 zł. Niżej nie ma już żadnych regularnych trendów, więc tylko poziome wsparcia przy ~39 i ~27. A co będzie, to będzie.
DJ007 - #gielda #xtb
Garść bezcennych informacji #pdk po tym tygodniu na XTB.

Wolume...

źródło: xtb_19-07-2024_w1

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DJ007: Dzięki za takie informacje! Osobiście uważam, że wyniki szacunkowe które pojawią się 2 sierpnia (piątek) oraz konferecja w poniedziałek wskażą kierunek. Myślę że wyniki będą dobre, nie chce tutaj zgadywać, ale ok. 500 mln za pierwsze półrocze może być. Na rynkach jest zmienność a konkurenci (IBKR oraz Plus500) pokazali lepsze niż rok temu wyniki, więc jestem dobrej myśli. Gdyby okazało się że będzie zaskoczenie in plus (wyniki,nowi klienci, produkty,
  • Odpowiedz
  • 1
@carlosszakal: Możesz mieć rację bo mówimy o przyszłosci. Ja patrze tylko przez pryzmat tych rzeczy, które opisałem. Czyli to, że po mocnym dumpie, papier nie zbierał się z klopotów raz dwa, tylko trwało to miesiącami.
  • Odpowiedz
  • 2
czy jeśli odbije się od tej kreski i zawróci, to wtedy według AT będzie bullish? :)

@maniek74: Podyskutowałbym z tobą, ale najwięcej do powiedzenia o at maja osoby, które jej nie stosują, uważają że jest dobrym motywem do drwin i często mylą z przewidywaniem przyszłości.
Jeśli grasz na utrzymanie trendu, to zbierasz na linii i stopujesz sie pod. Jesli grasz na przełamanie, to sprzedajesz po peknięciu i w razie gry
  • Odpowiedz
@DJ007 ale pytałem na serio, a nie żeby dyskutować o AT. Czyli jesli odbiłoby się od tej kreski i wróciło do wzrostów, to warto byłoby wejść w longa ze stopem pod ta kreska?
  • Odpowiedz
@DJ007 na potrzeby mojego pytania, możemy uznać, ze ten wykres nie dotyczy XTB, bo chyba jeszcze pare dni temu pisałeś, ze „nie lubisz” tej spółki i nie będziesz dla niej nic prognozował, wiec proszę o odpowiedz bez uwzględniania tych negatywnych emocji :)
  • Odpowiedz
@DJ007 porównujesz wolumen w mln zł w 2020 i 2024 . cena jednostkowa akcji jest różna w tych latach i różni się kilka razy więc takie porównanie jest bez sensu
  • Odpowiedz
  • 3
Czyli jesli odbiłoby się od tej kreski i wróciło do wzrostów, to warto byłoby wejść w longa ze stopem pod ta kreska?

@maniek74: Oczywiście nie warto, bo xtb to rak. Ale gdyby byla to inna spółka i swingi w trendzie byłyby szerokie, to tak. Bardziej poważnie: Z punktu widzenia potencjalnej długości ruchów, lepsza opcja zysk/ryzyko jest na niższej linii.
  • Odpowiedz
  • 2
cena jednostkowa akcji jest różna w tych latach i różni się kilka razy więc takie porównanie jest bez sensu

@micomak: Dlatego opisałem zarówno wol jak i obroty. Bo 447 mln z roku 2020 silą rzeczy było na wyzszym wolumenie niz obecne 403 mln, jednak nie zmienia to faktu, że jest to druga najwyzsza wartosc przerzuconego siana w historii.
  • Odpowiedz
  • 4
wiec proszę o odpowiedz bez uwzględniania tych negatywnych emocji :)

@maniek74: Przy trendzie wolniejszym do ugryzienia. A gdyby zjazd na trend był jeszcze w okolicy publikacji istotnych danych ze spółki, to wtedy sprawa byłaby jeszcze łatwiejsza.
  • Odpowiedz