Aktywne Wpisy

mirko_anonim +23
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Nienawidzę tego portalu, mam 32 lata, w 2019/2020 miałem wybrane mieszkanie, 3 pokoje 68m, w cenie 9600zł/m na Wilanowie. Nie kupiłem oczywiście, bo przecież spadki, bo nieruchomości nie mogą rosnąć nieprzerwanie od 2016 roku, no a dalej pandemia, to na pewno spadnie.
Mało tego… wybranie mieszkania po tym naganianiu na wykopie to tragedia. Źle jak jest widok na ulicę (samochody), patio (okno w okno), park (bo zadupie), stację (bo
Nienawidzę tego portalu, mam 32 lata, w 2019/2020 miałem wybrane mieszkanie, 3 pokoje 68m, w cenie 9600zł/m na Wilanowie. Nie kupiłem oczywiście, bo przecież spadki, bo nieruchomości nie mogą rosnąć nieprzerwanie od 2016 roku, no a dalej pandemia, to na pewno spadnie.
Mało tego… wybranie mieszkania po tym naganianiu na wykopie to tragedia. Źle jak jest widok na ulicę (samochody), patio (okno w okno), park (bo zadupie), stację (bo

Lewusx +88
Po pierwsze akcja jest w abstrakcyjnym czasie. Każdy odcinek przedstawia nową, wyjątkową okoliczność, niezwiązaną lub rzadko związaną z innymi odcinkami. Kiepscy uczestniczą w ważnych, historycznych wydarzeniach - zmiana władzy, wybór prezydenta USA, istotne zmiany polityczno-społeczne w kraju etc.
Kolejna kwestia to postacie. W Kiepskich głównym bohaterem jest typowy Polak i jego rodzina. Cały świat oglądamy z perspektywy ich domu, który stanowi swoistą alegorię Polski (trochę jak chata w Weselu Wyspiańskiego). W domu Kiepskich można znaleźć ciekawe artefakty takie jak zdjęcia z przeszłości, ale również Szał Uniesień Podkowińskiego.
Serial przestawia cały przekrój społeczeństwa polskiego. Jest w nim typowa Polska rodzina, klasa średnia (Paździochowie), klasa niższa - Boczek i klasa wyższa - Prezes spółdzielni. Występuje ksiądz, czyli władza religijna. Są też Stańczyki polskiej rzeczywistości, czyli pan Badura i inne żule - ludzie wszechstronnie wykształceni, inteligentni, zepchnięci na margines społeczeństwa, którzy po prostu nie mogą znieść normalnego życia w Polsce i dobrowolnie wybierają życie menela.
Język kiepskich jest specyficzny, jak na epopeję przystało. Nie jest to oczywiście język patetyczny, nie można jednak odmówić autorom wyśmiewania patosu i jego parodiowania. Można powiedzieć, że to też jest element pewnego nawiązania epickiego, który celowo został wrzucony w charakterystykę serialu.
Ostatni wątek, o którym może autorzy Kiepskich nie pomyśleli, ale warto to jakoś zaznaczyć. Akcja dzieje się we Wrocławiu - w odbitym po Niemcach mieście, w poniemieckiej kamienicy. I tak samo jak w dzisiejszej Polsce - pozaborcza rzeczywistość udowodniła, że to właśnie zabór pruski był motorem cywilizacyjnego rozwoju Polaków. Tam był przemysł, nauka i technologia. Tam też był etos pracy, który wielu Polaków ma właśnie dzięki pruskim wpływom wynikającym z protestanckiego pietyzmu. Tam też było uwolnienie od sarmackiego rasizmu i mocne postawienie na wartości oświeceniowe. Tak właśnie ta stara kamienica w której żyją bohaterowie serialu stanowi bezpieczną przystań swoistej normalności. Normalności, którą każdy przyjmuje, każdy się z nią godzi, ale nikt nie zastanawia się skąd się ona w ogóle wzięła.
#kiepscy #seriale #gownowpis #polska
źródło: IMG_2657
PobierzWiadomo, zdarzają się odcinki wyłącznie głupkowate i prostacie, ale ilość satyry, sarkazmu, naśmiewania się z rzeczywistości jest ogromna.
Warto też wspomnieć o postaciach drugoplanowych, zbudowanych z archetypów i będących na granicy pastiszu, ale jednak idealny wpasowujących się w ten świat i przygody bohaterów.
@Charleoswhite