Wpis z mikrobloga

Ciekawe o ile tańsze byłoby mieszkania w #krakow gdyby budowano wyższe budynki zamiast tego skansenu z 4 pietrami. Czy jest to policzalne? Jedziesz do Warszawy i widać piękne wysokie budynki mega rozwijające się po czym wracasz do Krakowa a tutaj wszystko niskie no bo jest rynek! Skansen robi się z tego miasta i tyle #nieruchomomosci
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Xtreme2007: Trochę chłopski rozum z mojej strony, ale wydaje mi się, że niskie budynki świadczą o stosunkowo tanich gruntach. Jeśli deweloper musiałby wydać znacznie większą kasę na samą działkę, to byćmoże byłby bardziej skłonny do budowy wysokich budynków, żeby zdyskontować raz poniesiony wielki koszt zakupu działki. Ewidentnie w Krakowie jest jakaś awersja do wysokich osiedli, a szkoda.
  • Odpowiedz
@swiadomy_anakolut chłopski rozum. Grunty są drogie w wuj. Na wyższą zabudowę nie pozwala plan zagospodarowania przestrzennego, który jest znowu wynikiem np chęci zachowania historycznego widoku, korytarzy powietrznych itp. - m.in dlatego mieszkania w Krk są tak turbo drogie, bo w Wawie deweloper by walnął 15 pięter, a tutaj może tylko 5. Były plany zrobienia z rybitw nowego miasta i zezwolenia na b wysoką zabudowę, ale gdzie te plany teraz są to
  • Odpowiedz
@Xtreme2007: bardzo dobrze ze takiego gowna nie buduja. Idz sobie na kopiec kraka i podziwiaj panorame.
A mieszkania bylyby drogie tak jak sa bo developerzy to chytre k---y ktore chca sie jak najwiecej nahapac.
  • Odpowiedz
@vateras131 jest kilka miejsc gdzie plany zezwalają na wyższą zabudowę np mogilska czy stańczyka, ale nadal nie są to drapacze chmur. Zazwyczaj deweloper buduje max ile tylko może
  • Odpowiedz
chłopski rozum. Grunty są drogie w wuj

@demimka: No zdaję sobie sprawę z ograniczeń planistycznych. Chodzi mi o to, że jak jest wola, patrz Novum na Rakowickiej, to da się "nagiąć" ograniczenia albo je zmienić i jednak w drogim miejscu postawić coś bardzo wysokiego. W innych miejscach widocznie trud załatwiania pozwoleń, czas zmarnowany na oczekiwaniu na rozpatrywanie wniosków się nie opłaca i buduje się zgodnie z pierwotnym planem, czyli nisko.
  • Odpowiedz
@swiadomy_anakolut w niektórych miejscach nie masz planu zagospodarowania przestrzennego i tam budujesz na WZ. Tam możesz coś ugrać. W niektórych miejscach w planie masz wyższą zabudowę - tak jak ten śmieszny blok składający się z trzech obok dworca. Jak masz plan to nic nie ugrasz, możesz go tylko skarżyć w sądzie, ale prawnikiem nie jestem, mogę bredzić ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
w niektórych miejscach nie masz planu zagospodarowania przestrzennego i tam budujesz na WZ

@demimka: Nie wiem co w praktyce oznacza WZ, ani które obszary pokryte są planami zagospodarowania, ale jednak widzę, że praktycznie nie ma w Krakowie wysokościowców. Przypadek Novum pokazuje, że da się budować wysokie budynki w centrum, a jednak jest to rzadkość.
  • Odpowiedz
@swiadomy_anakolut warunki zabudowy stosuje się jak nie ma planu zagospodarowania przestrzennego, czyli jest to po prostu każdorazowa decyzja urzędników. Kraków jest w 80% pokryty tymi planami. Nasi urzędnicy stwierdzili, że w centrum nie wydadzą zgód na budowanie wysokich budynków, a budowanie ich daleko od centrum się nie opłaca. Z tego co widzę tereny wojskowe - a takim był teren pod Novum - nie mogą być objęte planem zagospodarowania przestrzennego. AMW sprzedała
  • Odpowiedz