Wpis z mikrobloga

Czy ktoś z was jest lub słyszał o jakimś programista15k+ będącym na B2B ale na spólce z.o.o a nie JDG?
Będę otwierał spółkę i możliwe że swoje kontrakty IT włożyłbym w nią przy okazji, ale zastanawiam się czy potencjalna firma klient zatrudniająca mnie nie będzie się bała wziąć gościa ze spółki zamiast prostego chuopa na JDG, którego może sobie prawnie zaorać w razie czego.
#programista15k
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@polskie-k0rpo znam tylko ze słyszenia że ktoś miał JDG z b2b bezpośrednio z jakąś formą i zyski albo jakieś koszty przerzucał na spółkę. Ogólnie w szegolach nie znam ale ta osoba o której słyszałam miała jedno i drugie
  • Odpowiedz
@polskie-k0rpo: @zibizz1 Ja akurat zagramaniczna konstrukcja, biznesy w Polsce to pakowanie się w kłopoty

Dodam jednak kilka rzeczy od siebie

1 zależy od skali co chcesz dowozić i za ile. Jakichś systemów enterprise i tak sam nie dowieziesz, więc forma spółki daje Ci przewagę nad jednoosobowymi klepaczami, jeśli rzeczywiście masz do dyspozycji zespół ludzi. Chyba, że chcesz być po prostu solistą w jako spółka jednoosobowa czy PSA, wtedy raczej
  • Odpowiedz