Wpis z mikrobloga

Czy ja dobrze rozumiem że w takim przypadku jak na obrazku mogę sobie spokojnie stanąć, wyjść z auta na ruchliwej ulicy i nie płacić za parkowanie? Jedynie muszę mieć odstęp 10 metrów od skrzyżowania i przejść pieszych.
Oprócz ostracyzmu i bycia ch... nic mi nie grozi.
#prawo #prawojazdy #prawodrogowe #drogi #samochody
happier - Czy ja dobrze rozumiem że w takim przypadku jak na obrazku mogę sobie spoko...

źródło: Zrzut ekranu 2024-07-5 o 18.51.16

Pobierz
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@happier: Na ulicy nie możesz stanąć. Jeśli nie ma miejsc parkingowych to bank będzie zakaz parkowania albo za mały chodnik aby móc na nim stanąc. Parkowanie na chodniku jest mocno problematyczne i co do zasady raczej nigdy na nim nie parkuje jeśli nie ma wyznaczonych miejsc parkingowych. Wyjątek stanowią drogi osiedlowe.

ps. Jeśli chcesz cwaniakować na bank założą Ci blokadę albo odholują auto jeśli jest to ruchliwa ulica. Już na
  • Odpowiedz
  • 0
@okusuri:
Tutaj znaku nie ma, zresztą w centrum miasta znalazłem 3 dość ruchliwe ulice na których takich znaków nie ma.
@prawilnik
Ciekawostka policja nic nie zrobiła, straż miejska też, bo jeśli nie ma zakazu zatrzymywania się, nie ma możliwości wjechania na chodnik (pas zieleni), nie blokuje ruchu może wyminąć auto bo jest linia przerywana, jest 10 metrów od skrzyżowania.
Generalnie można zakorkować dość spore miasto zgodnie
  • Odpowiedz
@happier: d--a, nie mozesz tak zaparkowac, pierwszy punkt art 46 ustawy Prawo o ruchu drogowym:

1. Zatrzymanie i postój pojazdu są dozwolone tylko w miejscu i w warunkach, w których jest on z dostatecznej odległości widoczny dla >innych kierujących i nie powoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego lub jego utrudnienia.

@prawilnik Oczywiscie, ze mozesz stanac na ulicy, ale pare wymogow musi byc spelnionych.
  • Odpowiedz
@happier: moim dostaniesz mandat, bo zmuszasz innych użytkowników drogi do zamiany pasa ruchu. Gdyby jezdnia w tym miejscu była szeroka na 4 cz 5 metrów (i miała jeden pas) to wtedy byłoby ok.
  • Odpowiedz
@MaxWalonkoo

ogólnie nie możesz stawać w miejscu, gdzie utrudniasz ruch innym, stając tak jak na obrazku utrudniać ruch innym

Ominięcie stojącego samochodu to nie jest utrudnianie ruchu. Mógł tak stać.
  • Odpowiedz
@MaxWalonkoo nie. Ruch to nie jest ciągła jazda prosto bez przeszkód. Czasem musisz zwolnić, czasem się zatrzymać, czasem kogoś ominąć.

Zatrzymany na jezdni pojazd nie utrudnia ruchu. Zwalniasz, omijasz go, jedziesz dalej.

Jakby zablokował całą ulicę w dwie strony tworząc długie zatory to wtedy miałbyś rację.
  • Odpowiedz