Wpis z mikrobloga

Wytłumaczcie mi jak krowie na rowie

Czemu grupy mają płacić 10% fee w restauracjach obowiązkowego?

Czym to się różni jak przyjdzie 15 osób z dworu vs grupa 15 osób?

Powody dlaczego to jest bezsensu:
- Tyle samo żarcia będzie do zrobienia jakby 15 osób losowych przyszło
- Kelnerka ma mniej stolików - jedna grupa do obsługi, talerze z jednego miejsca i w jednym momencie

Dużo powodów czemu nie nie ma, ale 10% podniesienia ceny obowiązkowo to w kij dużo jak na brak powodów i ułatwienie ewentualnej pracy.

#restauracja #restauracje #polska #napiwek
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wierkoszek: trzeba się zebrać i ustawić wszystko tak żeby odstępy między podawanymi daniami były jak najmniejsze, trzeba uniknąć sytuacji w której jedni będą jeść deser a drudzy dopiero pierwsze danie. A do tego nie można innych gości olać. Dlatego dolicza się te 10%.
  • Odpowiedz
@Wierkoszek: dobry wątek na ten temat jest na grupie na fb "kto pracował w gastro w cyrku się nie smieje" czy jakoś tak. Nie pamiętam juz dokładnie, ale bardzo rozsądnie w wiekszości przypadków jest to wyjaśnione i mnie to przekonało
  • Odpowiedz
@Wierkoszek: Dobry serwis to kelner dedykowany pod tą grupę na wyłączność. Po prostu większa grupa wymaga więcej obsługi i powinna to robić jedna osoba aby się nie zakręcić. Dodatkowo kuchnia musi zadbać o wydawanie dań na czas dla wszystkich z grupy.
  • Odpowiedz