@KarnetNaGlony: ale to logiczne, ze cala gospodarka dostala a nie tylko mityczne eldorado it. Na produkcje/magazyn od buta cie brali. Teraz i z tym problem.
@vasili-lomachenko123 it wykazywało najwięcej objawów bańki więc jednak trochę jestem zdziwiony że w tej branży jest jebło aż tak. Kto wie może to jest jakaś specyficzną sytuacja
@JamesJoyce: kazdy matol z finansow sie teraz nazywa BI leadem/expertem, a potem ci daje cztery klocki z nazwami tabel ze swojego erp w powerpointcie jako "model danych" xd
@peoplearestrange: Typowo. Spotykam takich każdego dnia. Nie mają pojęcia nt realnego modelowania danych, nie wiedzą co to olap, nie potrafią stworzyć zwykłej gwiazdy, nie programują, nie znają ogólnie komputerów, nie ogarniają cmd ALE ZROBILI DASZBORD POKAZUJĄCY SPRZEDAŻ WZGLĘDEM CZASU. I już są specjalistami.
@JamesJoyce: tacy co zrobili to chwała im panie. często to są typy które po prostu wiedzą, co jest w systemach erp czyli np gdzie szukać mappingu dla warehousów albo jak wygląda jakaś tam hierarchia, ale np ni c--j nie wiedzą co to kardynalność albo ze many to many relationship to nie najlepsze rozwiązanie, a to oni dają funkcjonalne wymagania i sie dziwia, ze czegoś się nie da xD
@peoplearestrange @JamesJoyce widzę że rozmawiacie mniej więcej o mnie tak 2 lata temu :D Tylko ja po prostu usiadłem obejrzałem 40h youtubów i jakoś tam nawet coś napiszę :p
Tylko że u mnie IT ledwo ogarnia bazy danych, połowa ludzi to hindusi po których wszystko samemu trzeba sprawdzać. Mamy chyba 7 różnych systemów po połączeniu kilku dużych spółek. Nikt nic nie wie. PBI team to w zasadzie ja starający się
@Aiween: no i fajnio. Masz darmowy sandbox. Tylko ja tu mowie o typach ktorzy siegaja juz managementu i zarabiaja konkret kase w krajach pierwszego swiata. O to sie rozchodzi
ZROBILI DASZBORD POKAZUJĄCY SPRZEDAŻ WZGLĘDEM CZASU. I już są specjalistami.
Tylko że często taki daszbord z 4 klocków jest w zupełności wystarczający i nie ma potrzeby robić skomplikowanego ETL czy optymalizacji żeby model zajmował 10MB miejsca mniej a raport ładował się pół sekundy szybciej. Ludzie stricte z IT często uprawiają sztukę dla sztuki a w biznesie liczy się koszt i efekt.
@chinski_pierozek: zgadzam się, ale z tymi czterema klockami to był po prostu "functional design". kumasz, kolo wkleił cztery kwadraty do powerpointa, napisał fact table, dim table store i wysłał to do devów, żeby zaimplementowali xD
@chinski_pierozek co znaczy często? Ja uważam że bardzo rzadko. Tzn ludziom z biznesu na początku wydaje się że tylko to im potrzebne, ale po czasie daszbord zazwyczaj rozrasta się do rozmiaru wielkoluda
#programista15k #pracait #korposwiat #finanse
źródło: temp_file4520546872688024716
PobierzTylko że u mnie IT ledwo ogarnia bazy danych, połowa ludzi to hindusi po których wszystko samemu trzeba sprawdzać. Mamy chyba 7 różnych systemów po połączeniu kilku dużych spółek. Nikt nic nie wie. PBI team to w zasadzie ja starający się
Tylko że często taki daszbord z 4 klocków jest w zupełności wystarczający i nie ma potrzeby robić skomplikowanego ETL czy optymalizacji żeby model zajmował 10MB miejsca mniej a raport ładował się pół sekundy szybciej. Ludzie stricte z IT często uprawiają sztukę dla sztuki a w biznesie liczy się koszt i efekt.