Aktywne Wpisy
sergio91 +24
Moja obecna dziewczyna dostała propozycję sesji zdjęciowej i jest na mnie nieco zła, że nie jestem do tego negatywnie nastawiony.
Z czego to wynika? Kiedyś miałem bardzo atrakcyjną dziewczynę, też dostała taką propozycję. Jako, że byłem młody i głupi to się zgodziłem. Pierwsza sesja spoko, dobre foty. Że wszystko poszło ok, to przyszła propozycja drugiej sesji, nieco bardziej odważnej, też spoko. No to kolejna propozycja, tym razem była to sesja, na której
Z czego to wynika? Kiedyś miałem bardzo atrakcyjną dziewczynę, też dostała taką propozycję. Jako, że byłem młody i głupi to się zgodziłem. Pierwsza sesja spoko, dobre foty. Że wszystko poszło ok, to przyszła propozycja drugiej sesji, nieco bardziej odważnej, też spoko. No to kolejna propozycja, tym razem była to sesja, na której
Vukosky123 +1
#laptop #laptopy #gaming
Poszukuję laptopa tylko pod gry typu Baldur 3, Sillen Hill 2 remake, Wiedźmin, RDR2, Elden Ring. Zastanawiam się czy 15' czy 17'. Grane będzie tylko w domu. Stacjonarka odpada. Polecacie coś w budżecie do 6k? Dodatkowo jak wygląda sytuacja z dodatkowym chłodzeniem?Jakieś podstawki czy coś?
Poszukuję laptopa tylko pod gry typu Baldur 3, Sillen Hill 2 remake, Wiedźmin, RDR2, Elden Ring. Zastanawiam się czy 15' czy 17'. Grane będzie tylko w domu. Stacjonarka odpada. Polecacie coś w budżecie do 6k? Dodatkowo jak wygląda sytuacja z dodatkowym chłodzeniem?Jakieś podstawki czy coś?
#prawo #adwokat #radcaprawny #sedzia
Sędzia w rejonie w pierwszej stawce ma nieco ponad 14k brutto, przy czym oni nie opłacają ZUS, jedynie 9% składki zdrowotnej i PIT na skali podatkowej. To wszystko oczywiście rośnie wraz ze stażem pracy (stawka zasadnicza zwiększa się bodajże co 5 lat pracy), dodatkowo począwszy od 5 roku pracy co roku dostaje się 1% stażowego, aż do 20%. Powiedzmy, że po kilkunastu latach pracy macie 20k brutto. Przecież to są ogromne pieniądze poza Warszawą, nieosiągalne dla 99% społeczeństwa, a takie wynagrodzenie pozwala na dostatnie życie bez problemu. Do tego preferencyjne kredyty, 38 dni urlopu (!) rocznie. Podwyżki co roku, wzrost wynagrodzenia jest gwarantowany ustawowo wraz ze wzrostem średniego wynagrodzenia w gospodarce narodowej. Wynagrodzenie gwarantowane konstytucyjnie - jako jedyna grupa zawodowa w kraju. Po przejściu w stan spoczynku ("emerytura"), macie uposażenie w wysokości 75% wynagrodzenia. Który emeryt coś takiego ma w tym kraju? Przeciętna emerytura w I kwartale 2024 r. to nieco ponad 3 500 zł.
Jak to się ma do przeciętnego adwokata czy radcy prawnego? Cóż, wydaje mi się, że większość adwokatów/radców pracujących "na kogoś" (tj. w czyjejś kancelarii, mniejszej lub większej) zarobi w granicach 8-12k, przy czym najczęściej będzie to kwota netto na b2b (bez urlopów, l4, sutej "emerytury" jaką jest stan spoczynku sędziego). Więcej na pewno w dużych kancelariach sieciowych, jeżeli damy wiarę danym od rekruterów z linkedin, to zazwyczaj starsi prawnicy/partnerzy zarobią w granicach 20-25 tysięcy brutto na b2b, ale to są realia warszawskie,
Poza tym, sędzia w rejonie z 20 letnim stażem ma stawkę zasadniczą 2,50 i dodatkowo 20% wynagrodzenia zasadniczego za wysługę lat. Daje to
Myślę, że piszesz głównie o trochę starszych adwokatach. Chodzi o zarobki. W latach 90 adwokat zarabiał więcej niż sędzia, stąd te transfery z zawodu sędziego do wolnych zawodów. Natomiast teraz sędzia rejonowy jest krezusem w stosunku do lokalnego adwokata, więc przepływ jest w drugą stronę. Obecnie jak widzę, że sędzia przepisuje się do radców, to wzbudza to moje podejrzenie że coś odwalił w swoim zawodzie i jest to rodzaj
Z kolei wśród "nadzwyczajnych" nie brakuje nadętych bufonów, którzy dostali się do zawodu "po tacie" albo osób mających klasyczny