Wpis z mikrobloga

Mirki, za niecały miesiąc wybieram się do na kilka dni do Irlandii z czego trzy dni będę w Dublinie i mam pytanie o poruszanie się po mieście komunikacją. Jak to wygląda z biletami? Czy jest tak jak u nas, że kupuje się tam bilety czasowe, które trzeba odbić po wejściu do tramwaju? Jaka była by najlepsza opcja na te trzy dni? Można kupić bilet na komunikację miejską na całą dobę lub kilka?
#irlandia #dublin
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@igierr: jest leap card i za każdym wejściem do pojazdu trzeba się odbić tak samo przy wyjściu. Jeśli chodzi o tramwaj to są takie słupki na przystankach i tam trzeba się odbić. Jak już w ciągu dnia wykorzystasz 8 juro to kolejne przejazdy są darmowe i nie ściągają nic z twojego konta
  • Odpowiedz
@igierr: Jest leap card, taka karta miejska, doładowujesz i jedziesz. Ogólnie komunikacja miejska w Dublinie to nieśmieszny żart. Cośtam niby mieli zmieniać, ale nie wiem, jak wyszło, pewnie po irlandzku. W autobusie odklikujesz się przy kierowcy wsiadając, do tramwaju musisz przyłożyć kartę do kasownika na przystanku wsiadając i wysiadając, do pociągów są bramki na perony.
  • Odpowiedz
@igierr: a i ziomek pamiętaj żeby machać na autobus, bo może się nie zatrzymać. W sumie jak kierowca będzie miał zły humor albo opóźnienie to może się na przystanku nie zatrzymać i będzie miał w pompie to że stoi na nim w deszczu. A i przyzwyczaj się, że w Dublinie jak i całej Irlandii nie ma rozkładów jazdy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@igierr: Jak będziesz dużo podróżował to najlepiej kupić leap card. Jak nie to lepiej mieć monety (nie banknoty) i płacić u kierowcy. Jak potrzebujesz autobusem jechać więcej niż 13 przestanków to możesz wejść do autobusu i po prawej stronie przy wejściu będziesz miał urządzenia do leap karty odbijasz się i może 90 minut jechać za 2euro (autobus/tramwaj/dart). Jak mniej niż 13 przystanków to należy podjeść do kierowcy i powiedzieć mu
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@wanghoi a mógłbyś mi jeszcze powiedzieć jak z lotniska najlepiej dostać się do centrum? I na który przystanek iść, bo wiem że trochę ich tam jest?
  • Odpowiedz
@igierr: jak do centrum i po taniości to se wsiądź w 41, on się zatrzymuje pod terminalem 1 i 2 i zawiezie Cię w jakieś 30 minut na O'Connell Str czyli głowną ulice w mieście, samo centrum.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@wanghoi dzięki za pomoc!
Jeszcze takie pytanie, czy znasz może jakieś fajne trasy trekkingowe blisko Dublina? Chciałbym zrobić jakiś niedługi spacer, może nawet po okolicznych górkach.
  • Odpowiedz
@igierr: Pojedź na Howth przejść się dookoła półwyspu, jak masz ochotę to możesz się wspiąć na górę. Na południe jest bardzo ładna trasa z Bray do Greystones. W oba te miejsca dotrzesz pociągiem dart więc z dojazdem luz.
  • Odpowiedz
@igierr: tak jak kolega wyżej napisał, Howth ewentualnie jak będziesz miał chwilę czasu to zapraszam na północ do county Meath. Tam masz piękne trasy i budowle megalityczne starsze od Stonehenge i zajebiste plaże takie jak Laytown czy Bettystown
  • Odpowiedz